Civil

Egyik kutya másik eb

Másodrendű kutyapolgárokká minősülhetnek hazánkban a Magyarország természetföldrajzi környezetétől távol fejlődött négylábúak, amennyiben a Kormány elfogadja a Földművelési Minisztérium (FM) tervezetét. Kilenc kutyafajta viszont tovább élvezheti az állami védelmet. Arról, hogy milyen következményei lehetnek ennek, Juhászné Mályi Edittel, a Vakvezető Kutyakiképzők Országos Egyesületének vezetőségi tagjával beszélgettünk a Civil Rádió Reggeli-jében.

Kuvasz, komondor, puli, pumi, mudi, erdélyi kopó, rövid szőrű vagy éppen drótszőrű magyar vizsla, esetleg magyar agár gazdája vagy? Akkor megnyugodhatsz, magyar kutyának minősíttetett a házi kedvenced, ráadásul továbbra is törvényileg védve van. Minden más kutyatulajdonos és tenyésztő azonban kiszorul az állami szférából, s szervezetét egyesületté minősítik, s a kutyák törzskönyvének állami elismertségét pedig megszüntetik.  Legalábbis az FM ezt javasolja, mégpedig azért, mert véleménye szerint ezzel megoldódna az ebtenyésztés körüli évtizedek óta tartó konfliktus.

A Vakvezető Kutyakiképzők Országos Egyesülete főként labrador és golden retriever fajtákkal dolgozik, s teszi mindezt azért, mert munkájuk során azt tapasztalták, hogy az akadályozottsággal élő emberek legjobb segítői ezek a kutyafajták. Alkalmasságukat a hosszú kiképzés során tanúsítják, alaptulajdonságaik pedig elengedhetetlenek a későbbi munkájukban: megbízhatóan viselkednek, ingerküszöbük, reakcióik, szelídségük mind fontos jellemzőjük a segítőkutyáknak. Mostantól ők is nemzetidegen kutyafajtákká válhatnak, így az állam tenyésztésre vonatkozó törvénye nem terjed ki rájuk.

Juhászné Mályi Edit szerint, amennyiben a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) marad a nemzetközi szinten elfogadott ebtenyésztő szervezet, akkor nagy baj nincs. A MEOESZ-szel partnerségben lévő hazai szervezetek továbbra is nemzetközi szinten elismert törzskönyvet állíthatnak ki. Igaz ugyan, hogy ezek magánokirattá minősülnek.

Hallgasd meg a beszélgetést, amelyben további érdekességeket tudhatsz meg a hazai kutyatenyésztés körüli konfliktusokról, s a hazai törzskönyvezett ebállomány 2013 utáni drasztikus csökkenésének okairól.

A Civil Rádió Reggeli című műsorában Vicsek Ferenc vendége Juhászné Mályi Edit kutyaterapeuta volt.

A szerzőről

Civil Rádió