Civil

03.21-27. Programajánló

Március első tavaszi hete világnapokban bővelkedik. A kromoszómahármasság csodája nyomán ünnepeljük a Down-szindróma napját, de emlékezünk a költészetre is, szintén világszinten. Programajánlónkban az Antirasszista világnap kapcsán ajánlunk a Szubjektív Érték Alapítvány rendezvényét, valamint az Akadálymentesített Város Konferencia eseményét. Szerdán izgalmas kiállításra invitálunk Mentés másképp címmel. A zenei elemeket pedig a Yesman film színesíti a hétvégén.
Március 21. hétfő Antirasszista világnap '16
A 2016-os Antirasszista Világnap alkalmából a Szubjektív Értékek Alapítvány több civil szervezet közreműködésével invitál minden érdeklődőt egy közös beszélgetésre, az antirasszizmusról, elfogadásról, gyűlületről.
Mikor? Hol? 18.00-20.00 Auróra, Auróra utca 11., Budapest, 1084
További részletek: itt.
// This year Foundation of Subjective Values organises a discussion with several civil organisations, such as Amnesty International Magyarország,Dialogus Platform Egyesulet, MigSzol Csoport and UNITED Conference Against Racism. We invite everyone to come and talk with us about antiracism, hate, acceptance!
Március 22. kedd Akadálymentesített Város Konferencia
10.00-14.00
Premier Kultcafé, Üllői út 2-4., Budapest, 1085
Bosszankodsz, hogy messze volt parkolóhely és sétálni kell, hogy elérd a célt? Hogy le-föl kell szaladni aluljárókon át? Hogy útban vannak az emberek a mozgólépcsőn, pedig sietnél? És eszedbe jut ilyenkor, hogy kerekesszékkel vagy látássérültként mekkora nehézséget okozhat eljutni egyik pontból a másikba? Hogy egy városban a látnivalók megnézéstől nem csak a rossz idő, hanem az oda vezető út és akadályok is eltántoríthatnak valakit? Belegondoltál?
Ezekre a kérdésekre keresik a választ a konferencia résztvevői:
Szekeres Pál (a konferencia fővédnöke, miniszteri biztos)
Borhi Zsombor (Kaposvár alpolgármestere)
Szirmák Botond (a Provident Pénzügyi Zrt. vezérigazgatója)
Szűcs Panni (szóvivő, BKK)
Zalabai Péterné Ágnes (szakmai vezető, Motiváció Alapítvány)
Alexa Zsolt (építész, Minusplus Építész Kft.)
Fenyvesi Zoltán (blogger, sportoló, Suhanj Alapítvány)
Vida Melinda (KommON BME Kommunikációs Szakkollégium) MEOSZ (Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége)
Részletes program: itt.
Március 23. szerda Mentés másként film- és fotókiállítás
Van kiút az ország egyik legsúlyosabb problémájából, a hajléktalanságból, de ezt csak közösen tudjuk megteremteni – a Zöld Pók és a Van Esély ezt mutatta be Restart elnevezésű programjában, tíz hajléktalan ember példáján keresztül.
Kiállításszervező: ART&ME Galéria, Kurátor: Svéda Dóra A kiállítást Karafiáth Orsolya, az esemény fővédnöke nyitja meg, a megnyitóra szeretettel várnak mindenkit március 23-án 18 órakor.
Mikor? Hol? 18.00-20.00 Tranzit, XI. Bukarest u. – Ulászló u. sarok, Budapest, 1114
További részletek: itt.
Március 24. csütörtök Akik megihlették a Kutyapárt
A korábban vetített Yesman filmből tudtuk meg, hogy nem is a cégek gonoszok, hanem mi, befektetők vagyunk túl profitéhesek. Ehhez csak egy kamu bejelentést kellett a Yesmaneknek megszervezniük, ami lement a BBC newsban élő adásban, 3,5 millió ember előtt. Az amúgy emberileg maximálisan támogatható „nyilatkozat” hatására azonnal óriásit esett a Dow Chemicals részvényárfolyama. Magyarán a világ jobban el van szúrva mint reméltük…
Az elmúlt idő alatt sem tétlenkedtek kedvenc aktivistáink és számtalan humoros és tragikomikus akcióval hívták fel a társadalom kisebb-nagyobb csoportjainak a figyelmét olyan problémákra, amiket igazából meg is lehetne oldani, ha kettőnél több ember akarná…
A Yesman 3. (are revolting) c. 2015-ös film magyarországi ősbemutatóját fogjuk megejteni márciusban, Bárdos Rita moderálása mellett.
A vendégeik is a hazai politikai humor pápája lesz, akinek személyes kedvencei és megihletői a Yesmanek: Kovács Kétfarkúkutya Gergő! Szintén fellép egy másik magyar Yesman: Sebő Ferenc színházvezető.
Mikor? Hol? 19.00-23.00 A38 Hajó Petőfi híd, budai hídfő / Petőfi bridge, Buda side, Budapest
Március 25. péntek  Michael Haneke: Szerelem

Műcsarnok Filmklub
Előadó: Pintér Judit Nóra pszichológus
Michael Haneke osztrák filmrendező filmjeit nézve általában brutális és felkavaró tablókat kapunk különféle „humán poklokból”. 2012-es Szerelem című filmjében sem szórakoztatni akar minket, hanem arcul csapni, csupán ezúttal nem a valóság allegorikus szélsőértékeivel, ahogyan eddigi történeteiben, hanem magával a „valósággal”: az öregedés fájdalmas kihívásaival. A filmet nézve azon gondolkodunk, hogy vajon minden hosszan leélt élet végjátékában eljön-e a kérdés, hogy kinek az élete ez már? Akarok-e egy magatehetetlen testben élni? Mit jelent az emberi méltóság? Dönthetek-e a saját vagy a másik haláláról? Mit jelent az élet alkonyán ‒ szeretni? (Amour, 125 perc, 2012) jegyár: 800 Ft
Mikor? Hol? 18.00-20.00 Műcsarnok – Kunsthalle Budapest, Dózsa György út 37., Budapest, 1146
Március 26. szombat Lumen
Két szerb hölgy és két magyar legény először játszanak együtt az improvizált szabadzene égisze alatt. Marina Džukljev – zongora Tijana Stanković – hegedű Kováts Gergő – szaxofon, preparátumok Somló Dávid – gitár, preparátumok
A belépés ingyenes, a koncertek végén zenészeink számára adományokat gyűjtünk!
Mikor? Hol? 21.00, Lumen Kávézó – Mikszáth Kálmán tér 2-3., Budapest, 1088
Március 27. vasárnap  A kígyó ölelése filmvetítés
Az idén Oscar-díjra jelölt filmet, A kígyó ölelését végre az Aurórába is elhozza a Magyarhangya! A film után pedig tovább utazunk az esőerdők mélyére.
A kígyó ölelése: Karamakate, a nagyhatalmú amazóniai sámán, törzsének utolsó képviselője a világtól elvonultan, a dzsungel mélyén él. A magány évtizedei chullachaqui-vá változtatták, olyan emberré, aki emlékek és érzelmek nélküli üres kéregként létezik. Életét azonban felrázza egy amerikai etnobotanikus érkezése, aki a Yakrunát, a szent varázsnövényt keresi, amely megtanít álmodni. Együtt indulnak Amazónia szívébe, és utazásuk során a múlt, a jelen és a jövő egybeolvad, Karamakate pedig lassan visszanyeri elveszett emlékeit. A történet a sámán és a két megszállott fehér ember road movie-ján túl a kolumbiai rendező kezében az őstermészet és a globalizáció örökös küzdelméről szóló gigantikus parabolává nemesül.
A film egy őslakos szemével láttatja a gyarmatosítás groteszkségét, a hittérítés bornírtságát, és egy valódi ayahuasca-szeánsz után nekünk szegezi a kérdést: vajon elég bölcsek vagyunk ahhoz, hogy örökségünket ne játsszuk ki mohó anyagi érdekeknek? fekete-fehér, kolumbiai, pszichedelikus kalandfilm eredeti cím: El abrazo de la serpiente / Embrace of the Serpent
Rendező: Ciro Guerra Szereplők: Jan Bijvoet, Antonio Bolivar, Nicolás Cancino, Brionne Davis, Nilbio Torres Hossz: 125 perc Forgalmazó: Magyarhangya
Mikor? Hol? 19.00 Auróra, Auróra utca 11., Budapest, 1084 – Be: 500
Szép hetet kívánunk!

A szerzőről

Civil Rádió