Civil

Egyedülálló anyák hangja

Az egyszülős család is család – országos flashmobot szerveztek tegnap Budapesten, az „egyedül nevelő szülők” világnapja alkalmából. Ezzel szerették volna felhívni a figyelmet az egyedülálló szülők nehézségeire. Az esemény jelentőségét növeli, hogy 2016. március 23-án tárgyalja a Népjóléti Bizottság azt a törvénymódosítási javaslatot, amely az egyedülálló szülők és a nehéz körülmények között élő nők helyzetének javítására irányul. Szél Bernadett, a törvénymódosítás benyújtója, a Civil Rádió Reggeli című műsorában beszélt kezdeményezésének indokoltságáról.

12799387_1141147699253240_3167825082720181603_nHazánkban minden ötödik családot egyedülálló szülő próbál fenntartani, mindezt az állam 1000 forint juttatással kompenzálja – miközben kétszeres teher nehezedik ezekre a családokra. A tízből kilenc esetben nőket érintő probléma valódi megoldást kíván, ezért is volt hiánypótló Szél Bernadett javaslata.

A legnagyobb problémát az okozza, hogy sem családi minőségüket, sem hátrányos helyzetüket nem ismerik el, így megfelelő mértékű támogatást sem kapnak, miközben a hazai statisztikák legnagyobb létszámú kisebbségi csoportként tartják számon őket.

„A munka világában is számos sajátos nehézséggel kell megküzdeniük. Egyedülállóként sem jár számukra több szülői pótszabadság, sem több gyermekek utáni betegszabadság.

A számukra leginkább kedvező atipikus foglalkoztatási formák – a távmunka, a rugalmas vagy részmunkaidős foglalkoztatás nehezen elérhetők ma Magyarországon. A munkáltatóknak sokszor nincs is arról tudomása, hogy a nála dolgozó nő gyermekét, gyermekeit, vagy sérült gyermekét egyedül neveli, ezért a segítségnyújtás, a támogatás is elmarad, ugyanakkor az egyedülálló szülői státus álláskeresésnél az anyaság miatti diszkrimináció további forrása” – olvasható a flashmob szervezőinek sajtóközleményében.

A flasmobot támogató szervezetek: Anyahajó Anyaközpont Egyesület, HellóAnyu, Holdam Egyesület, Regina Alapítvány, JÓL-LÉT Alapítvány, Szávitri Alapítvány, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, Nőkért Egyesület.

Étkezési támogatást az egyszülős családoknak!

A flashmob mintegy előhangja volt a törvénymódosítás tárgyalásának, melyben Széll Bernadett olyan gyakorlati javaslatokat tett, mint az egyedülálló szülők gyermekeinek étkezési támogatása, vagy éppen olyan gyermekfelügyelő központok létrehozása, mely pár óra szabadságot adhat napközben a túlterhelt szülőknek.

Hallgasd meg a Civil Rádió Reggeli című műsorában elhangzott beszélgetést, amelyben Sándor Erzsi – maga is érintett szülőként – Szél Bernadettel beszélgetett az egyedülálló szülők mindennapi nehézségeiről. Rádióműsor

A budapesti és szegedi flashmobról pedig Zámborszky Eszter, a Holdam Egyesület munkatársa mesélt Rubint Dánielnek a március 22-i 117 percben.  Hallgasd meg!

 

A szerzőről

Civil Rádió