Civil

Slow Budapest – Program a fenntartható életért

A slow-hullám hazánkat is elérte a Slow Budapest csapatának köszönhetően. A Civil Rádió 117 perc műsorában Fenntartható Élet Programjuk 3. epizódjába pillanthattunk be Boda Kittinek, a program egyik résztvevőjének köszönhetően, akivel Péterfi Ferenc a lassulás mindennapi élményéről beszélgetett.

A lassítás, kiegyensúlyozottság mind olyan vágyott állapot, amely a hétköznapi rutinok között ritkán megélhető. Tudatos jelenléttel, figyelemmel és elsajátított módszerekkel azonban mindennek egyre nagyobb teret engedhetünk életünkben. Ehhez nyújt gyakorlati segítséget Krajcsó Nelli és Sudár Györgyi által kidolgozott Fenntartható Élet Program.

FEP_2016_tavasz_webheader_final

Boda Kitti civil területen dolgozó, közösségfejlesztő szakember, aki egy hosszabb városfejlesztési munka után érezte, hogy szeretne váltani, és egy tudatosabb életformát kialakítani. A komplex életminőségjavító módszer éppen ebben segít: élete különböző területeit vizsgálva figyeli meg, hogyan tud benne szerepet kapni a lassulás élménye. A fél éven át tartó program öt tréningnapja külön tematikára épül, ám közös bennük, hogy a lassításhoz kapnak a mindennapokban alkalmazható technikákat.

slow_bp_new_logo-copy02A Slow Budapest csapata 2012-ben azzal a misszióval alakult, hogy minél több emberrel megismertessék a „slow értékeket”. Honnan ered azonban ez a mozgalom?

Honnan máshonnan, mint Olaszországból, a gyorséttermi láncok térhódítására reagálva. A ma már gasztrobloggerként is ismert Carlo Petrini 1986-ban fakadt ki, és indította el a „slow food” mozgalmat. Ez aztán Párizsban is támogatókra lelt, s 1999 óta már „slow” városokról is beszélünk: „ezek olyan 50 000 lakos alatti települések, ahol a várostervezés az embert helyezi a középpontba, minél több park, zöld terület és biciklis utak kialakításával” – írja a Slow Budapest. A „slow” életérzés és filozófia „a tudatosság, a nyitottság, az őszinteség, a közösség” alapértékeit helyezi a középpontba.

Hallgasd meg a beszélgetést, amelyben Boda Kitti elmesélte, miben alakult át az élete a program során.

 

A szerzőről

Civil Rádió