Zöld

Valami bűzlik Ferencvárosban

Bár egy jogerős bírósági határozat értelmében 2007-ben bezárt a Budapesti Vegyiművek IX. kerület Illatos úti telephelye, azonban a gyár zárt csatornarendszeréből kiengedett anyagokkal szennyezett terület még kártalanításra vár, – derül ki Dr. Illés Zoltán, a II. Orbán-kormány egykori (2010 – 2014 közötti) környezetvédelmi államtitkára és a Greenpeace közös sajtótájékoztatójából.

Több sajtóorgánum és TV-csatorna is beszámolt arról 2015. nyarán, hogy még mindig állnak a vegyianyagokat tároló hordók a gyár egykori telephelyén. Végül a Greenpeace nyomásának engedve ezeket a hordókat ugyan elszállították, azonban az elszállítást követően még mindig kimutatható a hírhedt DDT rovarírtó szer és más környezetkárosító anyag (például a rákkeltő benzol) jelenléte, nem csak a levegőben. A Greenpeace tizenegy mintában mutatott ki veszélyes anyagokat. Simon Gergely, a szervezet regionális vegyianyag-szakértője elmondta, hogy a környéken három helyről – többek között egy XX. kerületi családi ház padlásán – vett pormintából volt kimutatható a DDT jelenléte. Bár ez nem jelent oly mértékű veszélyt, hogy a környéken lakóknak azonnal el kell költözniük, azonban fontos megemlíteni, hogy a veszélyes anyagok a terület talajából az ivókutakba kerülhetnek. Ez különösen a csepeli kutakra jelenthet veszélyt, de veszélyezteti a gyártól alig 1 km-re lévő soroksári Duna-holtágat is.

22365553085_40d68295fc_z

A képet Greenpeace Magyarország bocsátotta rendelkezésünkre.

Dr. Illés Zoltán egykori környezetvédelmi államtitkár (akinek egyébként eredeti szakterülete környezetvédelmi analitikus) elmondta, hogy a jelenlegi kormány bár tud a dologról, igyekszik eltusolni azt a Greenpeace mérési eredményeinek ismerete ellenére is. A felelősséget ugyanis a gyárat felszámoló cégre hárítják, arról azonban nem beszélnek, hogy ki az elszámoló, amelyről csak annyit lehet tudni, hogy egy állami cég. Illés azt is kifogásolja, hogy a döntéshozók szakmailag tudatlanok, nem tudják, hogy konkrétan milyen kárelhárítási munkálatokat kelene elvégezniük. Ilyen például az úgynevezett kimérés, amely azt jelenti, hogy a gyár környékét végig kell járni, és addig kellene méréseket végezni, – s ezeket nem csak kiterjedésben, hanem fúrással, lefelé is -, ameddig szennyezést nem találnak. Ezt követően a területet körbe kéne határolni, végezetül a teljes talajt ki kellene cserélni, akár épületek alatt is, szükség esetén akár azok elbontásával is.

A Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője, Simon Gergely fontosnak tartja egy úgynevezett pénzügyi garancia létrehozását is, vagyis, hogy a felszámolót kötelezni lehessen a kárelhárításra. Jelen esetben a kárelhárítás 8-10 milliárd forintba kerülne a költségvetésnek, ám úgy tűnik, a kormány egyelőre erre nem áldoz pénzt.

21744432393_b6e83ceff0_z

A képet Greenpeace Magyarország bocsátotta rendelkezésünkre. A többi képért kattints ide!

A szerzőről

Ruzsa Viktor