Zöld

Úton a körforgásos gazdaság felé?

A körforgásos gazdaság európai szintű elterjesztésére vállalkozott a Hanza Parlament Erasmus+ projektje, amelynek hazánk is részese lehetett az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) köszönhetően. A „Bölcsőtől a bölcsőig” elnevezésű program 12 hazai mikro-, illetve kisvállalkozásnak nyújtott szakmai továbbképzést: hogyan alakíthatják át szervezetüket a körforgásos gazdaság és a „Bölcsőtől Bölcsőig design” koncepciója szerint.

Az Európai Parlament erőforrás-hatékonyságra irányuló állásfoglalásában kiemelt szerepet szánt a körforgásos gazdaságnak. Mit is értünk azonban ezalatt? Újrahasznosításról, a hulladékok csökkentésének lehetséges útjairól régóta hallhatunk, ehhez kapcsolódik lényegében a körforgásos gazdaság elmélete is.

 Cél: a felhasznált anyagok hatékonyságának növelése

Az IPOSZ projekt-közleményében szereplő meghatározás szerint e gazdasági forma lényege „a gyártási, szállítási és használati negatív környezeti és egészségügyi hatások megszüntetése”. Az úgynevezett lineáris gazdasági modelltől lényegében a nyersanyag felhasználásnak útja különbözteti meg: „a körforgásos gazdaság egy olyan zárt rendszert hoz létre, ahol az anyag többszörös körfolyamatokon keresztül, különböző formában, állapotban és tárgyban, de mindig újrahasznosul”. A gazdaságban termelődő hulladék újrahasznosítására, az intelligens tervezésnek köszönhetően, külön eljárásokat dolgoztak ki.

A körforgásos gazdaság az EU fő célkitűzése

Az Európai Unió 2015-ös állásfoglalása szerint a körforgásos gazdaság hozzájárul a rohamosan növekvő energiahiány visszaszorításához: a meglévő nyersanyagok fenntarthatóbb felhasználása révén egy európai újraiparosítás következhet be.

Ezt támogatta az IPOSZ „Bölcsőtől bölcsőig” elnevezésű képzési programsorozata is, ahol a hazai mikro-, és kisvállalkozásoknak mutatták be a körforgásos gazdaság, illetve az úgynevezett „Bölcsőtől bölcsőig design” elemeit, valamint segítséget nyújtottak ahhoz, hogy hogyan alakítsák át saját gazdaságukat.

A hulladék tápanyag is lehet

A „Bölcsőtől bölcsőig” koncepcióban a hulladékról alkotott elképzeléseink gyökeres átalakítására hívják fel a figyelmünket.  „A Bölcsőtől Bölcsőig Design a tárgyak és eszközök alkotórészeinek, illetve a gyártási folyamatoknak az aprólékos felmérésén és minősítésén keresztül tanúsítvány (Cradle to Cradle Certification) kiállítását is jelenti, melyet Magyarországon az EPEA Switzerland GmbH végez” – számolnak be róla az IPOSZ munkatársai.

A körforgásos gazdaság hazai elterjesztéséről és jelenlegi lehetőségeikről Solti Gábor, az Ipartestületek Országos Szövetségének vezetője nyilatkozott Vicsek Ferecnek, a Civil Rádió Reggeli című műsorában. Hallgassátok!

A szerzőről

Civil Rádió