Zöld

Uniós forrásokkal segítik a közösségi energia kezdeményezéseket

Közösségi energiás kezdeményezések tervezésére, kapcsolódó szemléletformálásra és bemutatóhely megvalósításra is pályázhatnak szervezetek, önkormányzatok az új KEHOP szemléletformálási kiírásban. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és partnerei Közösségi Energia programjuk zárása után is segítik a hazai közösségeket az ilyen lehetőségek kiaknázásában.

A közösségi energia lényege, hogy a helyi közösség, önkormányzat által termelt megújuló energia hasznából minél több jusson a közösségnek. A hétvégi varsói nemzetközi konferencián bemutatott skót, lengyel, német és olasz példa, továbbá hazai terveink alapján e kezdeményezések akkor életképesek, ha a közösséget az elejétől bevonják, a pénzügyi-műszaki terv reális, és a beruházás illetve a megújuló energia átvételi ára min. 4-5% hasznot biztosít a közösségnek vagy az energiaszövetkezet tagjainak. A haszon közösségbe visszaforgatására jó példa a helyi alap létrehozása, amelyről a közösség dönt, hogy milyen további fejlesztésre fordítják.

Itthon több önkormányzat tervez megújuló energiát termelő közösségi energia beruházást és az energiatakarékos szalmabála-építészeti fejlesztések is az egész országot behálózzák. Az MTVSZ konferenciáján Szabó Zsolt államtitkár által ismertetett, hamarosan életbe lépő megújuló energia átvételi támogatási rendszer (METÁR) egyértelműbb helyzetet teremt a megújulós beruházások számára, bár a közepes (500 kW – néhány MW) méretű közösségi rendszerek számára több segítséget is nyújthatna és a kis beruházásoknál is elég alacsony az átvételi ár (1) – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége klíma-energia programvezetője.

A Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezetei Közösségi Energia programja 2013-2016 között 5 régióban többezer lakossal, közösséggel ismertette meg a közösségi energia lehetőségeket többek között interaktív kiállításkörút, tanácsadás, kisokos és több konferencia, regionális fórum formájában; bemutatta a nemzetközi és hazai kezdeményezéseket és szakmai javaslatokat készített a hazai jogi, pénzügyi és adminisztratív környezet javítására. A példák, anyagok, kiállítás, konferencia előadás anyagok és kiadványok innen letölthetők: www.mtvsz.hu/kozossegi_energia

A szerzőről

Magyar Természetvédők Szövetsége