Szociális

A mezőgazdaság társadalmi felelősségvállalása

Jelenleg három millió ember ragad bele a tartós ellátás zárt rendszerébe.  Vajon van kiút ebből? A szociális farmok magyarországi elterjedése a foglalkozási lehetőségek bővítését szolgálná. Az év második felében pályázatot írnak ki szociális farmok létrehozására. Hogy hogyan jutottunk ide, és ebben milyen szerepe van a Szimbiózis Alapítványnak, arról a Civil Rádió Reggeli-jében beszélgetett Németh Tamás Jakubinyi Lászlóval, az alapítvány elnökével.

logoA hátrányos helyzetű emberek foglalkozási helyzetének javítása új irányt vett a mezőgazdaság bevonásával. Miért kellett azonban mindeddig várni erre? Jakubinyi László a Civil Rádióban elmondta, hogy eddig törvényi tiltás vonatkozott a szociális intézmények mezőgazdasági tevékenységére.

Hogyan sikerült elérni, hogy most már a kormányprogram része a szociális farmok kialakításának támogatása?

A Szimbiózis Alapítvány a Norvég Civil Támogatási Alap hozzájárulásával egy komplex modellprogramot dolgozott ki a mezőgazdaság bevonására: hogyan lehet új rehabilitációs munkahelyeket kialakítani az érintettek számára. Mintaprogramjukban különös hangsúlyt fektettek a társadalom szemléletformálására. Bizonyították, hogy a szociális szolgáltatások működtetése során igenis lehetséges nyitni a mezőgazdaság irányába, mindezzel pedig „a zárt intézmények kultúráját kitágítani”.

Kikre vonatkozik programjuk?

Eddig autizmussal élő, valamint értelmileg akadályozott embereket vontak be, ám módszerük más fogyatékossággal élő, hátrányos helyzetben lévő emberekkel való együttműködésre is vonatkoztatható. Alapvetően a társadalom kirekesztett, hátrányos helyzetű csoportjaival szeretnének a továbbiakban is dolgozni.

De mi is az a szociális farm?

Jakubinyi szerint a mezőgazdaság jelenlegi működési irányainak kiterjesztése a szociális ágazat bevonásával. Egyrészt olyan gazdákat, földműveseket keresnek, akik nyitottak hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatására, másrészt olyan szociális intézményeket, akik a jelenlegi működésüket bővítenék mezőgazdasági tevékenységgel. Programjuk kisléptékű gazdaság kialakítását célozza, amely lehetőséget teremtene egyrészt több ezer új munkahely megteremtésére, másrészt a társadalmi kirekesztésben élő emberek közösségi részvételének elősegítésére.

Hallgasd meg a beszélgetést, amelyben Jakubinyi László a szociális gazdaság társadalmi szerepéről beszélt!

A szerzőről

Civil Rádió