Szociális

Zuglói minimumjövedelem: a szociális modellről egy év után

Éppen egy éve, hogy életbe lépett a Zuglói Önkormányzat minimumjövedelmen alapuló új szociális modellje, amelynek hatásairól Németh Tamás Scharle Ágota szegénységkutatóval beszélgetett. Hogyan tud hozzájárulni 28.000 forintnyi támogatás a szegénység elleni küzdelemhez? Nézzük, miként valósul meg az európai szintű szociális támogatás!

Zugló nagyot álmodott. 2015-ben 500 millió forintot különített el a „zuglói-modell” néven híressé vált új szociális támogatási rendszerre, amelynek egyik fő eleme a minimumjövedelmi támogatás. Mindezt egyöntetűen szavazták meg a képviselők, így Karácsony Gergely polgármestersége alatt úgy tűnik, érdemi hazai példát ismerhetünk meg a szegénység visszaszorítására.

A „zuglói-modell” számokban:

500 millió forint elkülönített szociális támogatás

40 millió forintnyi összkeret a minimumjövedelemre

28 ezer forint, rászorultsági alapon számított, egy főre jutó támogatás közel 300 család támogatása

Zuglóban tehát kiterjesztették a szociális ellátásokat a minimumjövedelemmel, amely lakástámogatási összeggel is bővíthető a rászorultak számára. Ráadásul mindez munka mellett is igényelhető. Kötelező elemként társul ehhez a családsegítői munka, így a szegénységből való kilábaláshoz személyes segítséget is kapnak a rászorultak. Hogy fokozzuk a „csomag” komplexitását, újabb részletet is megosztunk: Zuglóban gondoltak az időközben munkát vállalók támogatásának fokozatos visszavonására is, így a rászoruló nem rögtön esik el a korábbi összegtől, hanem éppen hogy munkaviszonyában, anyagi helyzetében fellépő változáshoz mérten, a fokozatosság elvét követve. Mondhatnánk, hogy mindenre gondoltak, azonban ilyen kijelentések előtt szemezgessünk az egyéves tapasztalatokból…

Az önkormányzat legnagyobb aggodalma – hogy nem lesz elég az elkülönített keret – nem igazolódott be, sőt, éppen ellenkezőleg, az igénylők alacsony száma elgondolkozásra késztette a „modell” kidolgozóit, hogy miért nem vonzó a rászorultak számára. Minderre még nem kaptak választ, a keretösszeget azonban még nem merítették ki…

A legprogresszívabb szociális rendelet egy év alatt természetesen nem eredményezett csodát, hisz ez az összeg a szegénységből való azonnali kilábaláshoz nem elegendő, azonban a lakástámogatással együtt már jelentős segítséget nyújt. A háztartások jövedelmében a „zuglói-modell” egésze lényeges változásokat hoz, így a mélyszegénységben élő embereknek, illetve a középosztálytól leszakadóknak segíti a felzárkózását.

A Civil Rádió Reggeli című műsorában további érdekességek is hallhatóak, többek között a szegénységellenes küzdelem hazai viszonyairól, lehetőségeiről. Hallgass minket Te is!

A szerzőről

Civil Rádió