Esélyegyenlőség

Mit tehetsz és mit tehetnek meg veled?

Milyen jogsértő helyzetekkel találkoznak az LMBTQ-emberek a hétköznapok során? A TASZ önrendelkezési programjának vezetője, Asbóth Márton beszélt erről a Civil Rádió Reggeli műsorában, aki a Stúdió K Színházban ma este ezzel kapcsolatos workshopot tart. Mik azok az alapvető sérelmek, amelyek megnehezítik az emberek mindennapjait? Hallgassátok meg a TASZ szakértőjét!

Az emberek többsége sok esetben fel sem tudja fogni, milyen mindennapos akadályokba ütköznek az azonos nemű párkapcsolatban élő emberek. Pedig nehézségek akadnak bőven… A TASZ munkatársa egész életközeli példák során érzékelteti, milyen magától értetődő dolgok jelenthetnek problémát:

  • „Gond nélkül meglátogathatod a párodat a kórházban?
  • Ha beszólnak, bántanak, a rendőrhöz fordulsz, vagy inkább hagyod?
  • Fertőző betegséggel élőként megkülönböztetnek?”

 

Ráadásul, a TASZ szakértője szerint, míg nyugati országokban az esélyegyenlőségéért jobban ki mernek állni az érintettek, itthon inkább beletörődnek a nehézségekbe és abba, hogy sok helyzetben elutasítóan viselkednek velük szemben. A workshop során éppen ilyen helyzetek megoldásában, kezelésében próbálnak segíteni, s olyan eszközöket adni, amelyek segítenek abban, hogy hatékonyabban tudjanak kiállni magukért az emberek. A vízió pedig nem más, mint egy elfogadóbb társadalom kiépítése… Apránként, lépésről lépésre.

gay-637453_1280A következő lépés lehet akár a TASZ workshopja:

„A TASZ workshopján LMBT-specifikus jogsértő helyzeteket nézünk át: milyen állami szervhez fordulhatsz, mit várhatsz tőlük, mihez kezdj, ha nem teszik a dolgukat? Hozzatok ti is eseteket, kérdezzetek, találjuk meg együtt a megoldást!”

Mikor, hol?

2016/06/28, 17:00 – 18:30 (k) Stúdió K Színház

Stúdió K Színház Budapest IX., Ráday utca 32.

Hallgasd meg a beszélgetésünket, amelyben Németh Tamás vendége a TASZ önrendelkezési programjának vezetője, Asbóth Márton!

A szerzőről

Civil Rádió