Esélyegyenlőség

Bántalmazott nő – bántalmazó kapcsolat?!

Mikor a családon belüli bántalmazásról beszélünk, a testi, lelki, szóbeli, szexuális erőszakon túl kevés említés esik egy másik – többnyire passzív – fajtájáról,  a gazdasági-társadalmi erőszakról. Miközben az ez által kialakult helyzet életeket képes megnyomorítani, embereket tart csendes függésben. A Jól-Lét Alapítvány éppen ezért vállalkozott arra, hogy segíti a gazdasági függetlenség megteremtését.

A Nők elleni erőszak megszüntetéséről szóló ENSZ Nyilatkozat 1993-ban deklarálta a “szabadságtól való önkényes megfosztást”, mint az erőszaktétel egyik kulcsfontosságú elemét. A családon belül kialakult anyagi függőség – a kapcsolatok megromlását követően –  sok esetben valódi kiszolgáltatottsághoz, s ily módon erőszakhoz vezet. E helyzetben nyújtanak segítő kezet a Jól-Lét Alapítvány munkatársai, projektjei.

Keveházi Katalin, az Alapítvány vezetője, az anyagi függőségben tartást mint a hatalommal való visszaélést jellemezte, mely korunk társadalmában egy jelentős kockázati tényező, kialakulása hátráltathatja az egyén szabad önrendelkezését, egyszersmind önállóságát. Hangsúlyozta: “egy bántalmazó kapcsolatban az anyagi erőforrások hiánya visszatartja attól, hogy ki tudjon lépni”. Épp az ilyen helyzetekben kereshető fel Nóra.

No de ki is valójában Nóra?

Nóra sokrétű segítő. Egyszerre fordulhatunk hozzá országos lefedettségű, tíz régiót érintő munkaerő-piaci tanácsadói hálózatként (“NÓRA-HÁLÓZAT – Országos gender tudatos munkaerő-piaci tanácsadó hálózat”), valamint támogatja a fogyatékossággal élő gyermeket nevelő nők elhelyezkedését (“NÓRA-TÁMASZPONT – A fogyatékos gyermeket nevelő nők munkaerő-piaci esélyegyenlőségéért és érdekérvényesítéséért”). Fiktív személyként, speciális élethelyzetekben szolgáltat elemi segítséget. Az Alapítvány a személyes ügyféltanácsadás, segítőpontok kialakítása mellett létrehozta online, térítésmentesen hozzáférhető “Női klikk – online állástaláló tréning” elnevezésű tananyagát, melyben a munka világába visszatérni vágyó kisgyermekes anyáknak ad gyakorlati tanácsokat (http://noiklikk.hu/).

“Hogyan tovább?” – teszik fel a kérdést sokan, sokféle élethelyzetben. A gazdasági erőszak éppen ennek megválaszolását gátolja, a következő lépést homályosítja el. A Jól-Lét Alapítvány munkája a továbblépést támogatja, így fontos, hogy munkájuk minél több érintetthez eljusson.

Hallgass bele, beszéljünk róla!

Keveházi Katalinnal Rubint Dániel beszélgetett a Civil Rádió 117 perc magazinjában 2016. január 25-én.

 

A szerzőről

Civil Rádió