Civil Esélyegyenlőség

Esély a teljes életre

Talán közhelyesen hangzik, de mégis ez a legjobb hasonlat, hogy egy maréknyi csapat Dávidként harcol egy Magyarországon még igencsak Góliát méretű problémával. Dicséretes az az erőfeszítés, amit a Motiváció Alapítvány csapata tesz azért, hogy mindenki számára egyenlő bánásmódot és lehetőséget biztosítson.

Maga az alapítvány 1991-óta, azaz közel 25 éve létezik Zalabai Péterné és még néhány fogyatékkal élő emberekkel foglalkozó szervezet közreműködésének köszönhetően. A kezdeti nehézségek ellenére a szervezet tagjainak fáradtságos munkájának köszönhetően az alapítvány egy „kis szobából” mostanra egy több mint 400 m2-es, több termes irodává nőtte ki magát. Ez a tér, tökéletes összhangban az alapítvány filozófiájával szinte teljesen akadálymentesített.

Jelenleg összesen 56 állandó munkatársa van az alapítványnak, akik közül 16-an megváltozott munkaképességűek.

Az alapítvány több részegységből áll. Ezek egyike a Támogató Szolgálat, melynek köszönhetően szinte Budapest egész területén tudnak segítséget nyújtani a különböző fogyatékossággal élő emberek számára akár az otthonukban, akár speciálisan kialakított gépjárműveikkel tudják szállítani az arra rászorulókat. Mindemellett a segédeszközökhöz szükséges információkkal is ellátják ügyfeleiket.

Nem elhanyagolandó az alapítvány Foglalkozási Rehabilitációs Szolgáltatása, amely segítséget nyújt a fogyatékossággal vagy megváltozott munkaképességgel élő személyek munkaerőpiacon való elhelyezkedésében. Összehozzák a munkáltatókat és a munkavállalókat, valamint az elhelyezkedést követően is figyelemmel kísérik, hogy a munkavállalónak miként sikerült beilleszkednie munkahelyén. Ezen felül tréningekkel és személyes tanácsadással is támogatják ügyfeleik elhelyezkedési esélyeit.

Zsuzsa és Anikó, az Alapítvány munkatársai

Zsuzsa és Anikó, az Alapítvány munkatársai

Az Egyenlő Esélyű Hozzáférést Biztosító Akadálymentes Környezeti Tanácsadás, keretén belül az alapítvány szakértő csapata felméri leginkább a közintézményeket és közterületeket, hogy azok megfelelnek-e a különböző akadálymentességi szempontoknak. Ezen felül turisztikai és egyéni igény szerint egyéb objektumoknál is végeznek vizsgálatokat.

A 2001-ben megalakult FFRISS keretén belül az alapítvány munkatársai segítik egyengetni a fogyatékos fiatalok tanulmányait, valamint közoktatási intézményekben tartanak foglalkozásokat, hogy megismertessék a fiatalabb generációval a fogyatékos emberek mindennapjait, hogy változtassanak az előítéleteken és az emberek hozzáállásán a fogyatékkal élőkkel kapcsolatban.

A legtöbb alapítványhoz hasonlóan a Motiváció Alapítvány is anyagi forrás hiányával küszködik, ami sajnos nagyban megnehezíti, hogy munkájukat a lehető legjobb minőségben végezzék. Persze van lehetőség arra, hogy aki akarja, támogathassa az Alapítványt. Az alapítvány is rendelkezik adományvonallal, amin keresztül már egy hívással is hozzájárulhatunk a „vállalkozás” támogatásához. Emellett az alapítvány weboldalán megtaláljuk a bankszámlaszámukat, amelyre minden támogatást szívesen fogadnak.

adhat vonal

Ha ezt hívod, sokat segítesz!

Csak gondoljuk végig, hogy mennyivel jobb hely lehet a világból, ha már csak egy kicsit is hajlandóak vagyunk másokra, a környezetünkre is némi figyelmet fordítani!

A szerzőről

Koncz Bianka