Emberi jogok

BOJÁR IVÁN ANDRÁS: A HALÁL KILOVAGOL…

Mága Zoltán hegedűművész a romák ellen elkövetett gyilkosság-sorozat 10 évfordulós megemlékezésén Budapesten, a II. János Pál pápa téren - fotó: Bojár Iván András

BOJÁR IVÁN ANDRÁS írása a romák ellen elkövetett gyilkosság-sorozat 10. évfordulós megemlékezéséről – Budapest, II. János Pál pápa tér 2019. február 23.

Nagy nehezen szereztem jegyet a Trafóba Hajnóczi darabjára. Mondják, „A Halál kilovagolt Perzsiából„, az év előadása. Képtelenség bejutni, mégis sikerült….. És elszúrtam! Rendhagyó módon hatkor kezdődött, előtte ezt nem ellenőriztem, s hatkor még a cigányok ellen elkövetett gyilkosság-sorozatra emlékező beszédeket hallgattam a II. János pápa téren.

Bojár Iván András, író, publicista, művészettörténész

Sokan/kevesen voltunk. Főleg a többségi társadalomból, de alig. Budapest százezernyi cigánya közül is csak 4-5 százan. Szép volt. Mága hegedült, jelenléte a roma társadalom belső békére való képességét fejezte ki.
Hídvégi Balogh Attila (RomNet főszerkesztője) beszéde megrendítően éles, pontos volt.
Nekem, szerencsémre fehérnek születettnek is átélhetővé tette milyen lehet egy egész életet megbélyegzettként élni, szinte bűntudatban, csak mert cigánynak látszom. És milyen kiszolgáltatott lehetett az, aki meghalni kényszerült – ugyanezért.

A romák ellen elkövetett gyilkosság-sorozat 10 évfordulós megemlékezésén Budapesten, a II. János Pál pápa téren – fotó: Bojár Iván András

Setét Jenő, sokkal jobb szónok, mint az elsővonalas ellenzéki pártvezérek. Gondolatai irányt szabnak. Mi magyarok (értsd, nemcigányok) máig nem fogadjuk el, hogy 10-ből egy honfitársunk cigány. S ezért azt sem, hogy a romák elleni gyilkosságok elsősorban nem a romák és az áldozatok ügye, hanem a miénk, többségi fehér magyaroké.

fotó: Bojár Iván András

Van ennek hagyománya: a holocaust is zsidó dolog. Meg cigány ügy. Meleg ügy, kommunista, vagy ellenálló ügy. Amihez magyaroknak nincs közük. Ma úgy tűnt, a II. világháború utáni Európa legbestiálisabb rasszista gyilkosságsorozata sem magyar ügy. A cigányok baja.
Amíg így lesz, semmi nem változik. Ami tegnap megtörténhetett, megtörténik holnap is.

A rasszista aljas indokból, előre megfontoltan, gondosan válogatott fegyverekkel, alvó emberekre molotov-koktéllal rágyújtott házban végrehajtott gyilkosságsorozat a humanitásra épülő civilizáció, a zsidókeresztény morál halála.

Lemaradtam Hajnóczi előadásáról. Nagyobb baj, hogy ebben az életemben úgy tűnik lemaradok arról, hogy lássam -, mint most Tatárszentgyörgy után 10 évvel -, hogy a HALÁL egyszer végre örökre kilovagol Magyarországról.

(Bojár Iván András)

fotó: Bojár Iván András

fotó: Bojár Iván András

A szerzőről

Láng Judit

Láng Judit, - Libik György díj (2016) Radnóti díj (2018) Szécsi Magda díj (2018) író, újságíró, rádiós.
Írásaiban és tevékenységével kiáll a társadalmilag alávetettek mellett: a "Tiszta víz mozgalom" facebook - csoport vezetője. Írásai megjelentek a Népszavában, és annak irodalmi mellékletében a Szép szóban, a Litera.hu, a huppa.hu-n, az Irodalmi Centrifugában, a Demokrata.info-n, a PR. Heraldban, az Amerikai Népszavában, illetve más egyéb közéleti és irodalmi portálokon. Holokauszt túlélő szülők gyermekeként meggyőződéses antifasiszta.