Egyéb irodalmi közélet Kultúra

Mentorok a literatúrában is

Ijjas Tamás, költő, író ötlete nyomán – miszerint egy éven át ingyen mentorál egy pályakezdőt – Nemes Z. Márió költő, kritikus és esztéta kezdeményezésére számos költő és író fogott össze, hasonló feladatot vállalva, mint amilyet Ijjas megfogalmazott.

Független mentorhálózat című Facebook-posztjukból megtudható, hogy ez miként működik a gyakorlatban:

„A résztvevő mentorok vállalják, hogy egy évig ingyen egy fiatal tehetség irodalmi munkáját követik, és – közös megállapodás alapján – rendszeres szakmai konzultációkkal segítik további fejlődését. A leendő mentorált – híven Ijjas Tamás eredeti felhívásához – 17 és 30 közötti, kötettel nem rendelkező pályakezdő, akinek pályázati anyagát (10 oldalnyi verset vagy szépprózát) 2017. január 31-ig kell eljuttatnia az általa kiválasztott mentornak. A mentorok február nyolcadikán közlik döntésüket a pályázókkal. Reméljük, hogy ezzel a kezdeményezéssel hozzájárulhatunk a fiatal tehetségek kibontakozásához, és egyúttal rá tudunk mutatni a kortárs irodalom politikailag és gazdaságilag is kiszolgáltatott helyzetére. Szeretettel várjuk további vállalkozó kedvű mentorok jelentkezését is!”

A pályázó tehát maga választhatja ki, hogy melyik alkotó mentoráltja szeretne lenni, és amennyiben a mentor is rábólint, vagyis kiválasztja a jelentkezőt, már kezdődhet is a munka.

E kezdeményezés ürügyén beszélgetett a 2017. január 17-i Reggeli műsorvezetője, Husszerl József és szerkesztője, Hajós Vera Simon Márton költő, műfordítóval.

 

Batári Gábor

A szerzőről

Civil Rádió