Egyéb Kultúra

Egy egész emberi élet egyetlen nagy mondatban

A 117 perc január 2-i adásának Oberfrank Pál Jászai-díjas színművész volt a vendége telefonvonalon keresztül. Az interjú apropója a színművész önálló Radnóti estje, melynek a Klebelsberg Kultúrkúria ad otthont január 23-án, 18 órai kezdettel. Az előadó est címe: Eddig úgy ült szívemen a sok rejtett harag, mint almamag házában.

Az interjúból megtudhatjuk, hogy Oberfrank Pál számára nagyon nagy kihívás és egyben ajándék Radnótit mondani, de ez vonatkozik egyáltalán minden versmondásra, így a versmondás egyik jelentős lépcsőfoka színésszé válásának. Kihívás a versmondás, mert a jelen virtuális éra lehető publikuma  kevés verset olvas, de mindenféle szépirodalmat  és egyéb irodalmat is ritkán, mondjuk ki: keveset olvas, persze sokat is  a neten, az okos telefonokon, mert az is olvasás, ám az az esetek többségében  felszínes,  önös praktikumot szolgáló, messze van attól, hogy az élet nagy kérdéseiről merengtessen.

Arról is szó esett, hogy egy verset nehezebb elmondani, mint húszat, mert hamar véget ér s látensen ismerheti a hallgatóság, himnuszokba, szózatokba sültek bele már nagy művészek.

Ez az est egy nagy monológ, Radnóti Miklós különböző életszakaszaira rímelő költeményeiből, naplórészleteiből fűzte össze Oberfrank Pál a költő élettörténetét, miként mondta egy egész emberi élet egyetlen nagy mondatban. Egyedül végezte a szerkesztés verejtékes munkáját, mert így tud igazán személyessé válni, testet ölteni benne, az előadóban az elmondandó, történetmesélővé komponált versanyag s hitelessé válni a közönség számára. Például nála különös hangsúlyt kap Radnóti élettörténetében Sík Sándorral való atyai barátsága, – aki egyébként Radnóti keresztapja, – a pap-költő piarista tartományfőnök volt, Oberfrank Pál pedig piarista diák.

 

 

A szerzőről

Batári Gábor