Egyéb Kultúra

Keménykötés – Döntés

Döntés. Na ez, ami sose megy könnyen. Bár életünk fontos és kevésbé fontos döntések sorozata, ha felismerjük, rögtön nehéz elhatározni magunkat.

ferfiletAz első könyv tudományos ismeretterjesztő mű, vagy ahogy ezt a műfajt nevezzük, önsegítő könyv. Valaha a fiúkat egy sor próbatételen, beavatási szertartáson keresztül avatták férfivá. Ma, ha elérte a nagykorúságot, akkortól a társadalom hallgatólagosan férfiként tartja számon. De mi teszi a férfit férfivá? Mikortól, mitől, kinek a segítségével lesz valaki férfi? A modern társadalomban egyre gyakoribb, hogy a fiúk nevelésében férfi minta nincs is jelen. Ahogyan a szerző mondja: „ha a könyvem elolvasása után önök is egyet értenek abban, hogy a férfiak sokkal jobb életet is élhetnének, kérem, mondják el másoknak is. A világot jelenleg sok baj sújtja és nagy szükség lenne aktívabb és boldogabb férfiakra, akik mindent jóra fordíthatnak.

A Partvonal Kiadónál jelent meg Steve Biddulph: Férfilét című könyve. A kötet szerkesztőjével, Korentsy Mártával beszélgettünk.

sorsok szotteseA másodjára bemutatott könyv főszereplője motivációs szónok. Gyakran arra biztatja hallgatóit, hogy változtassanak életükön, ha a megszokás, a rutin, az unalom jellemzi azt. És ahogyan az lenni szokott, a suszternak lyukas a csizmája, tehát a hasonlat itt is igaz, a motivációs szónok élete is kezd beszürkülni. A regény címe nagyon képszerű. Négy nő élete kiadja a sorsok szőttesét, a patchwork ágytakarót. Különböző anyagok, színek és minták. Így együtt azonban, megkapóan kellemes összhangot adnak.

A General Press Könyvkiadó gondozásában jelent meg Elizabeth Berg: Sorsok szőttese című regénye. A könyv szerkesztőjével, Szabó Piroskával beszélgettünk.

gyermektorvenyA harmadik könyv tárgya az élet fontos dilemmája: hűség a hithez, hűség a párhoz. Feláldozni az életet, felrúgni a bejáratott biztonságot? Egy sikeres családjogi bíró kerül ilyen nehéz döntés elé. Egyrészt a munkája, másrészt a magánélete állítja ezek elé a kérdések elé. remélem, nem veszem el a kedvét az olvasástól azzal, ha elárulom, egyik helyzet megoldása sem 100 %-os. De ki lát a jövőbe…

Babiczky Tibor szerkesztővel beszélgettünk Ian McEwan: A gyermektörvény című regényéről, amit a Scolar Kiadó adott ki.

A könyvekből Szabó Zoltán olvasott fel szemelvényeket.

 

A szerzőről

Hajós Vera