Egyéb Kultúra

Keménykötés – Döntés

hvera@civiltavasz.hu'

Döntés. Na ez, ami sose megy könnyen. Bár életünk fontos és kevésbé fontos döntések sorozata, ha felismerjük, rögtön nehéz elhatározni magunkat.

ferfiletAz első könyv tudományos ismeretterjesztő mű, vagy ahogy ezt a műfajt nevezzük, önsegítő könyv. Valaha a fiúkat egy sor próbatételen, beavatási szertartáson keresztül avatták férfivá. Ma, ha elérte a nagykorúságot, akkortól a társadalom hallgatólagosan férfiként tartja számon. De mi teszi a férfit férfivá? Mikortól, mitől, kinek a segítségével lesz valaki férfi? A modern társadalomban egyre gyakoribb, hogy a fiúk nevelésében férfi minta nincs is jelen. Ahogyan a szerző mondja: „ha a könyvem elolvasása után önök is egyet értenek abban, hogy a férfiak sokkal jobb életet is élhetnének, kérem, mondják el másoknak is. A világot jelenleg sok baj sújtja és nagy szükség lenne aktívabb és boldogabb férfiakra, akik mindent jóra fordíthatnak.

A Partvonal Kiadónál jelent meg Steve Biddulph: Férfilét című könyve. A kötet szerkesztőjével, Korentsy Mártával beszélgettünk.

sorsok szotteseA másodjára bemutatott könyv főszereplője motivációs szónok. Gyakran arra biztatja hallgatóit, hogy változtassanak életükön, ha a megszokás, a rutin, az unalom jellemzi azt. És ahogyan az lenni szokott, a suszternak lyukas a csizmája, tehát a hasonlat itt is igaz, a motivációs szónok élete is kezd beszürkülni. A regény címe nagyon képszerű. Négy nő élete kiadja a sorsok szőttesét, a patchwork ágytakarót. Különböző anyagok, színek és minták. Így együtt azonban, megkapóan kellemes összhangot adnak.

A General Press Könyvkiadó gondozásában jelent meg Elizabeth Berg: Sorsok szőttese című regénye. A könyv szerkesztőjével, Szabó Piroskával beszélgettünk.

gyermektorvenyA harmadik könyv tárgya az élet fontos dilemmája: hűség a hithez, hűség a párhoz. Feláldozni az életet, felrúgni a bejáratott biztonságot? Egy sikeres családjogi bíró kerül ilyen nehéz döntés elé. Egyrészt a munkája, másrészt a magánélete állítja ezek elé a kérdések elé. remélem, nem veszem el a kedvét az olvasástól azzal, ha elárulom, egyik helyzet megoldása sem 100 %-os. De ki lát a jövőbe…

Babiczky Tibor szerkesztővel beszélgettünk Ian McEwan: A gyermektörvény című regényéről, amit a Scolar Kiadó adott ki.

A könyvekből Szabó Zoltán olvasott fel szemelvényeket.

 

A szerzőről

hvera@civiltavasz.hu'

Hajós Vera