Egyéb Kultúra Színművészet

Isten létének botrányos demonstrációja

A Spirit Színház 2016. október 29-én mutatta be Pier Paolo Pasolini Tétel című előadását, ennek kapcsán a Civil Rádió 117 perc elnevezésű, november 3 – i, majdnem kétórás, délutáni magazin műsorában Görög Mása műsorvezető beszélgetett élőben Telihay Péter színész- rendezővel a mű színpadra alkalmazójával.

A színdarab Pasolini egyik legismertebb és legjelentősebb alkotásának, az 1968-ban bemutatott Teoréma című filmjének Telihay Péter által színpadra alkalmazott verziója. A film a bemutató idején nagy botrányt kavart Olaszországban. A rendező így foglalta össze műve lényegét: „A Teoréma Isten létének botrányos demonstrációja. ” Hasonlatosan a filmhez, a darabban is feltűnően kevés a beszéd (a szövegkönyv mindössze 6 (!) oldal), a szavaknak jelentős súlya van. A nyomasztó hangulatot főleg a zene és a színpadi naturalista képek teremtik meg. A darab mozaikos szerkesztésű, nincsen pontosan meghatározva az egyes történések között eltelt idő.

Milánói nagyiparos család. Látszólag minden rendben. Egy nap távirat érkezik. Az apa csak annyit mond: Holnap…

Ez a darab nagy kihívás a rendező és a színészek, de a színház számára is. Egy olyan előadás, ami minden ízében izgalom és meglepetés. Valahol mélységesen nyomasztó, ugyanakkor megfoghatatlanul érdekes is egyben. E kettősség uralja az előadást, felkavarva az állóvizet, a megszokottat, kilépésre kényszerítve minket a komfortzónánkból.

A színház új helyszínt avat ezzel a darabbal. Nem a színházteremben, hanem a kastélyhangulatú foyerban adják elő a nézők között, szinte testközelben.

Főszerepben: GUBÍK ÁGNES és TELIHAY PÉTER  

további szerepekben: Perjés János, Nagy Enikő, Cselle Gabi, Hernádi Szabolcs, Kocsis Bea, Korfanti Ferenc és Noé Viktor

Színpadra alkalmazta és rendezte: Telihay Péter

 

A szerzőről

Civil Rádió