Egyéb Kapcsolatok Szociális

Couchsurfing – több mint ingyen szállás

A Reggeli (2016.) november 22-i adásában Mátai Andrással, az utazgatok.hu bloggerével beszélgetett a műsorvezető, Huszerl József (Hajós Vera szerkesztésében) a couchsurfing-ről. Hogy mi a couchsurfing? Elöljáróban csak annyit; kanapészörf, amikor te vagy a vendég, illetve amikor te látsz vendégül másokat.

A couchsurfing alapötlete, hogy ha valakinek van egy felesleges szobája, ágya, kanapéja vagy éppen egy hálózsáknyi helye a földön, akkor miért ne osztaná azt meg nyitott, jófej és hasonló érdeklődésű utazókkal… INGYEN. Az élmény pedig kölcsönös, mert mindkét fél számára nyújt valami pozitívat.

A szörfös élmény, amikor te vagy a vendég

Képzeld csak el, hogy mennyire más élményt nyújthat az a nyaralás, amit nem egymagad vagy más, szintén oda utazókkal töltesz Lonely Planet könyveket és térképet bújva, hanem inkább egy olyan helyivel, aki megmutatja neked kedvenc, autentikus kis helyeit, legyen szó evésről, ivásról vagy bármilyen kulturális programról.

A couchsurfing több mint ingyen szállás, nem a pénzről szól és az embernek nem feltétlenül azért kellene ezt a lehetőséget választania, hogy spóroljon a szállás költségen. Amúgy is, szerintem illik valamivel meghálálni a házigazda vendégszeretetét, legyen az valami apró ajándék otthonról, esetleg egy vacsorameghívás, de akár egy korsó sör a helyi kocsmában. És ezért bizony akár az is előfordulhat, hogy egy couchsurfingesnél vendégeskedni drágább lesz, mintha az ember elmenne egy olcsó hostelbe valahol a városban.

De ami a legfontosabb, hogy a couchsurfing még ennél is több. Egy igazi vendéglátó, ugyanis nem csak helyet biztosít számodra, hanem arra az 1-2 napra személyes idegenvezetőddé is válik, aki megmutatja kedvenc helyeit, aki által bepillantást nyersz a helyiek életébe, aki által olyan élményeket kapsz, amit nélkülük nagy valószínűséggel nem kapnál meg. És szerintem ez az igazi érték a couchsurfingben.

A házigazda élmény, amikor te látsz vendégül valakit

Amikor bárkinek a couchsurfingről mesélek, a szörfös élmény előnyeit sokkal hamarabb elismerik és megértik, mint a házigazdáét. Pedig ennek is megvannak az előnyei.
Ha az ember nyitott idegen kultúrákra, szeret utazni, szeret érdekes emberekkel találkozni, de éppen valami oknál fogva nincs lehetősége az utazásra, viszont lehetősége van a saját lakásába idegen kultúrákat fogadni, akkor miért ne tenné? Más utazókat fogadni a saját otthonodban épp olyan élmény lehet, mint amikor te utazol el egy idegen országba.

Sokan kérdezik, hogy nem félek-e vadidegen embert fogadni az otthonomba. De szerencsére az oldal készítői gondoltak erre és több olyan tényező került a rendszerbe, ami segít abban, hogy mind a vendég, mind a vendéglátó biztonságban érezhesse magát. Erősségi sorrendben ezek a következők:

 • Először is van mindenkinek egy profiloldala, ahol minden szükséges információ elérhető. Fotók, személyes jellemzések, érdeklődési kör, merre utaztál és merre utaznál a világban, stb… Szállásadótól olyan információk is elérhetőek, hogy milyen a lakás, hol helyezkedik el közlekedésileg, hol lehet aludni, milyen az ágy, van-e kutya vagy macska, lehet-e dohányozni, kerekesszékkel megközelíthető-e, stb… Nyilván minél részletesebben ki van töltve, minél több fotó fel van töltve, annál megbízhatóbbnak tűnik egy adott couchsurfinges.
 • A következő szint a személyes visszajelzések, amit korábbi vendégek vagy vendéglátók írtak az adott utazóról. Számomra egyébként ez a legfontosabb tényező. Ha valakinek csupa pozitív visszajelzései vannak, az nagy valószínűséggel olyan ember, akiben én is megbízhatok.
 • Az utolsó szint a “member validation“, ami a couchsurfing saját hitelesítési folyamata, ahol kb. 18 USD-ért validálják minden fontos adatodat (név, cím, bankszámla szám, telefonszám), elérve ezzel a super-user szintet, akiben elvileg már
 • mindenki vakon megbízhat.

 

Couchsurfing szállás nélkül

Annak ellenére, hogy a couchsurfing szállás kínálatra épül, nem feltétlenül csak arra lehet használni. Előfordulhat, hogy már nem akarunk más nagyszobájában csövezni vagy éppen, hogy más csövezzen nálunk. Szeretnénk valamennyire a magunk ura maradni, akkor feküdni és kelni, amikor mi akarunk, nem pedig mást kerülgetni a lakásban. Viszont, ezen kívül szeretnénk minden mást “megkapni”, amit egyébként a couchsurfing kínál.

Ilyen esetekben a couchsurfing teljesen ugyanúgy működik azzal a különbséggel, hogy a vendéglátó nem a helyet, hanem csak az idejét és a helyismeretét adja.

Tippek kezdőknek

Természetesen, ahogy az ember egyre többet használja a couchsurfinget, úgy épül fel profilja is és úgy lesz egyre “megbízhatóbb” másoknak. Elkezdeni, mint minden mást, az elején nehezebb, de van egy-két tipp, amivel könnyíteni lehet a folyamatot.

 • Első és legfontosabb, hogy amennyire csak tudod, töltsd ki az adatlapodat. A hiányosan kitöltött profiloldalak komolytalanságra utalnak.
 • Regisztráció közben sokan megijednek, hogy a regisztráció pénzbe kerül. Ez nem igaz, van ugyan az a kb. 18 dolláros hitelesítési díj, az viszont opcionális, bár kétségtelenül jól mutat az adatlapunkon.
 • Töltsünk fel több fotót is, utazás közben, csoportban, barátokkal, mutatva hogy társaságkedvelő, jó fej emberek vagyunk.
 • Legyél vendéglátó! Pozitív referencia nélkül vendéglátót találni valóban sokkal nehezebb, ezért ajánlott egy-két utazót befogadni magunkhoz a pozitív visszajelzések reményében.
 • Hívj meg utazókat magadhoz! Vendéglátóként, ahelyett, hogy arra várunk, hogy megtaláljanak bennünket, lépjünk a tettek mezejére és hívjunk meg utazókat magunkhoz. A főoldalon belépve a keresésbe ki tudjuk listázni azokat az utazókat, akik a következő időszakban a városunkba jönnek. A keresés elég jól szűrhető. Szűkíthetünk nemre, életkorra, nációra, beszélt nyelvre, stb.. Ez főleg akkor hasznos, amikor még kezdők vagyunk és a couchsurfing a vendéglátók találati lista legaljára tesz bennünket.
 • És végül a legfontosabb. Semmi nem kötelező. Azt fogadd el, aki szimpatikus. Ha pedig vendéglátó vagy, lehet valaki akármennyire szimpatikus, ha nem lesz időd foglalkozni vele, ne fogadd el!

 

Személyes tapasztalataim

Profil oldalamon jelenleg 42 pozitív visszajelzés van mind vendégektől és vendéglátóktól. Számomra az élmények egytől egyig mind pozitívak voltak, de igaz az is, hogy elég körültekintően választok és senki olyat nem fogadtam el, akivel nem éreztem, hogy jól ki fogunk jönni vagy – nagyon fontos – tudtam, hogy nem lesz időm foglalkozni vele.

Többször előfordult, hogy már a találkozás ötödik percében úgy éreztem, mintha ezeréves barátok lennénk. A közösen töltött idő fantasztikusan jól telt, könnyen megértettük egymást, jót sztorizgattunk, buliztunk, beszélgettünk, a végén pedig szó szerint szomorú voltam, hogy nekem vagy vendégemnek tovább kellett indulnia.
Sokszor volt olyan is, hogy a találkozás után még hosszú ideig tartottuk a kapcsolatot. Természetesen ezek a kapcsolattartások általában egy idő után a nagy távolság miatt el-el- ritkulnak, de arra is volt példa, hogy valakivel többször is találkoztunk, mert egy spanyolországi nyaralásom után eljöttek látogatóba ide Budapestre.

Keresési tapasztalataim

A csupa pozitív személyes tapasztalat mellett érdekes, hogy mennyire más egy-egy ország vagy város couchsurfinges aktivitása. Erre egy nagyon jó példa két egymás utáni nyaralásom.

2012-ben nem sokkal egymás utána először Mexikóvárosban, majd Barcelonában kerestem “szállást”. A keresés helyett úgy döntöttem, hogy kipróbálom az ‘open couch request‘ opciót, ami abban más, hogy ahelyett, hogy én keresek vendéglátót, helyette egy hírdetést adok fel, ami megjelenik az adott város vendéglátóinak, amikből ők válogathatnak és ők hívnak meg engem.

A mexikóvárosi és barcelonai ‘open couch request‘ tartalmában és szövegében majdnem teljesen megegyezett, annyi különbséggel, hogy Mexikóvárosban szállást is kerestem, míg Barcelonában csupán társaságot, így elvileg az több embernek szólhatott volna. Ennek ellenére a visszajelzések hihetetlenül különböztek:

 • mexikóvárosi ‘requestemre‘ érkezett kb. 110-120 (!) konkrét meghívás,
 • Barcelonából összesen kevesebb, mint 10 válasz,
 • a mexikói meghívások kb. 3/4-e szállásajánlatot is tartalmazott, igaz több olyan is volt, aki írta, hogy gondoljam meg, mivel elég messze lakik a belvárostól,
 • a mexikói meghívások kb. 3/4-e nőktől érkezett,
 • a férfiaktól érkezett meghívások 3/4-e biztosan meleg férfiaktól érkezett,
 • kaptam olyan választ is, amiben az egy mondatos válasz konkrét szexuális ajánlatot tartalmazott,
 • a mexikói a válaszadók közül meglepően sokuk járt már Magyarországon. Több válasz is azzal kezdődött, hogy ekkor meg akkor, ennyi és annyi időt töltött Budapesten.

A mexikói szállásadóim kiválasztásánál már csak a meghívások végigolvasása rengeteg időt vett igénybe. Az elején próbáltam kizárni azokat az embereket, akik valami oknál fogva elsőre nem voltak megfelelőek. Fotók és couchsurfinges élmények hiánya, hiányos profile, stb.. Az első körben így sikerült a listát 10-15 főre csökkentenem, akik mind potenciális vendéglátók maradtak, bár a lista még mindig elég nagy volt.

Végül összesen 3 embert (2 lány és 1 srác) választottam. Először egy, majd kétszer két éjszakát. Rajtuk kívül találkoztam még három másik couchsurfinges lánnyal, akik nem tudtak szállást adni, viszont ettől függetlenül találkozni szerettem volna velük. Vicces dolog, hogy a háromból egyikük egy magyar lány volt, akivel teljesen véletlenül pont couchsurfingen találtunk egymásra. Hiába, magyarokkal a világ bármely pontján találkozhatsz.

A mexikói invitáció áradathoz képest a barcelonai meghívások száma nevetségesen kevés volt és amik érkeztek, azok is leginkább komolytalanok voltak. A tapasztalatom ezek után egyértelműen az volt, hogy népszerű városokban nem csak jó és olcsó szállást, de jó vendéglátót is nehéz találni.

 

A szerzőről

Civil Rádió