Demokrácia

„Your Priorities” – mert részvétel nélkül nincs demokrácia

Ami az utóbbi években Izlandon történik a 2008-as hírhedt gazdasági összeomlás óta, kezdve a viccpárt működésétől, a komédia fenegyerekén, Jón Gnarr-on át a kalózpárt szerephez jutásáig, felkelti a demokrácia iránt vágyódó magyar lélek figyelmét. Így ismertük meg az izlandi demokrácia fenegyerekeit is, Gunnar Grímsson és Róbert Bjarnasont, akik egy különös állampolgári részvételt támogató közösségi szoftvert fejlesztettek ki, a válság csúcspontján.

Az izlandi Citizens Foundation munkatársai 2008-ban, a korrupció izlandi csúcspontján érezték, hogy megérett az idő egy olyan felület kialakítására, ami lehetőséget ad az állampolgárok számára, hogy minél aktívabban részt tudjanak vállalni a politikai döntéshozatalban, el tudják mondani elképzelésüket, véleményüket a helyi ügyek kapcsán. Így aztán, programozók révén, létrehozták a Your Priorities, azóta világszerte alkalmazott, e-demokráciára épülő felületét.

Hogyan és mire használják ezt?

Kialakítása során törekedtek arra, hogy mindenki számára könnyen használható, egyszerűen kezelhető és átlátható legyen. Így aztán nem véletlen, hogy sikeresen alkalmazzák a világ minden táján.

A Your Priorities egyrészt lehetőséget ad arra, hogy egy adott kereten, témán belül, ötleteket osszanak meg egymással az emberek, függetlenül attól, hogy most egy játék közösségi tervezéséről, iskolai kirándulások tervezéséről vagy éppen az állami pénzek közösségi elosztásáról van szó. Mindegyikre akad példa. Tehát az első lépés a Your Priorities felület egyéni aktiválása után, hogy különböző, mindenki számára érthető kategóriákat hozunk létre, amelyeken belül történik az ötletek megosztása. Az ötletek rövid jellemzését követően további tér nyílik ezek megerősítésére vagy éppen felülbírálására, mely arra a kérdésre ad bővebb választ, hogy miért érdemes éppen azt támogatni. Itt nem csupán mellette, hanem ellene is fel lehet tüntetni álláspontokat. Ennek folyamán a szavazók között elindul egy nyílt párbeszéd, mely lehetőséget ad az érvelés technikájának gyakorlása által a saját nézőpontok érvényesítésére, nem utolsó sorban pedig az egyes vélemények megismerésére, egy valódi párbeszéd generálása által.

A szervezet munkájának csak egy részét teszi ki a webfejlesztő és a programozói tevékenység. Ehhez a munkához kapcsolódik többek között a már futó programok folyamatos szakmai támogatása, az egyes Your Priorities-felületet alkalmazó közösségek, szervezetek megerősítése. Ennek elősegítésére hozták létre a ‘Balkan eDemocracy Start-up Project’-et. Az utóbbi időben ugyanis újabb és újabb partnerek keresik fel a szervezetet a világ különböző tájáról, akik szeretnének partnerként  együttműködni velük. Szükségesnek látszik tehát a balkáni projekt megújítása, hogy immáron egy kitágított formában tudják segíteni, s szakmailag támogatni az e-demokráciát alkalmazni kívánó közösségeket.

profileAz állampolgári részvételt támogató szoftver azóta magyar nyelven is elérhető. Látogass el a Dialóg Egyesület mintaprogramjának honlapjára, ahol útmutatást kaphatsz a használatáról.

Elérhetőség: dialog.egyesulet@gmail.com

A szerzőről

Dialóg Egyesület