Demokrácia

A Lokálba hordjuk a pénzt

A 2015 májusában indult ingyenes lap, a Lokál, közel 600 millió forintos bevételre tett szert közpénzekből. A lappiacon is kiemelkedőnek számító összeget kaparintott meg állami hirdetésekből. Az átlátszó.hu részletes összeállítást készített a hirdetési piac korrupció-gyanús pénzmozgásairól. Civil Rádió Reggeli című műsorában Sándor Erzsi beszélgetett Kovács Ildikóval, az átlátszó.hu újságírójával.

A már megszűnt Helyi Téma című hetilap utódjaként számon tartott Lokál nemcsak tartalmában, de a külsőségeiben is nagyon hasonlít az elődjére. A kifejezetten bulváros, valamint kormánybarát témák között sokaknak szemet szúrnak a terjengős hirdetések. Az átlátszó.hu évek óta nyomon követi a kormányzati pénzek látszólag független médiába történő vándorlását. 2015 őszén el is indították a Lokálhoz kapcsolódó közérdekű adatigénylésüket, amit az idei évben kiegészítettek egy újabb adatgyűjtéssel: megkérdezték az újságban hirdető önkormányzatokat, mennyit költöttek a megjelenésre.

Kovács Ildikó, a cikk szerzője elmondta, hogy a kormányzati hirdetéseken túl, a kerületi önkormányzatok is állandó megrendelői a lapnak, azonban az e körül mozgó pénzáramlás nagyon nehezen feltárható. A megkeresett önkormányzatok többsége letagadta a Lokállal való együttműködést, míg a hirdetések között folyamatosan szerepelnek a kerületi üzenetek. A látszólag pusztán patriotikus okokból beszerkesztett hírek mögött azonban több milliós összegek is lapulnak – derítette ki a átlátszó.hu csapata.

A Szerencsejáték Zrt. minimum áron is 50 millióért hirdethet…

Az újság tartalmának nagyobb részét az állami hirdetések teszik ki, de átláthatatlan, hogy honnan mennyit kapnak – emelte ki Kovács Ildikó. A mai napig nem derült fény arra, hogy pontosan mennyiért is ad el például egy teljes oldalt a lap. Eközben a Szerencsejáték Zrt. csak a tavalyi évben, augusztustól decemberig 56 egész oldalas hirdetést tett közzé a Lokálban. A kérdés még mindig megválaszolhatatlan: vajon mennyibe kerül ez nekünk, egyszerű állampolgároknak?

Ha meghallgatod a beszélgetést, melyben további részleteket ismerhetsz meg. Elképesztő összegek és gyomorforgató összefüggések még bőven előfordultak az interjúban, a konzorciumokról és tulajdonosi viszonyokról is bőven esett szó.

A Civil Rádió Reggeli című műsorában Sándor Erzsi, Kovács Ildikóval, az átlátszó.hu munkatársával beszélgetett.

A szerzőről

Civil Rádió