Demokrácia Podcast

Mi a baj a 2016-os minimálbérrel?

Mennyit ér egy forint? Kompromisszum-e a kompromisszum vagy helyben topogás? Tényleg, ennyire elképzelhetetlen, hogy a minimálbér felnőjön a létminimumig? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Kordás Lászlóval, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) elnökével az előtt és után, hogy december 21-én hosszas vita után eldőlt, mennyi lesz 2016-ban a minimálbér. Ezt a megállapodást a MSZSZ nem írta alá. Nézzük az okokat!

Hétfőn a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) a kormány a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és két szakszervezet aláírta a megállapodást, mely alapján a jelenlegi bruttó 105 ezerrel szemben 111 ezer forint lesz a minimálbér, a garantált bérminimum pedig az eddigi 122 ezer helyett a bruttó 129 ezer forint lesz.

Ezt a megállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem írta alá, így a döntés marad a kormány kezében. A MSZSZ a 112 ezer forintos minimálbért, a garantált bérminimum esetén pedig 131 ezer forintot tartott volna elfogadhatónak. A Szövetség másik kifogása az volt, hogy a kormány nem volt hajlandó garantálni, hogy 2018-ra a minimálbér eléri a létminimum szintjét. Látszólag mindkét fél engedett, és alig van különbség – 1 és 2 forint – a MSZSZ által követelt minimumok és a végső megállapodás között. Ráadásul így, hogy nem írta alá a megállapodást az összes fél, a kormány fog dönteni, és hamarosan rendeletben fogja kihirdetni a 2016-os minimálbér összegét.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a megállapodás napján és az azt követő nap is a Civil Rádió Reggeli-jének vendége volt.

Az alábbi két hangfelvételen meghallgathatják a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökének Kordás Lászlónak a véleményét a megállapodásról a végső tárgyalások előtt és azt követően. Választ kapunk arra, miért fontos ez a pár forintos különbség, milyen nézetkülönbségek vannak a szakszervezeti szövetségek közötti. És tényleg, mennyivel is keresnek kevesebbet a nők ugyanazért a munkáért mint a férfiak?

A Civil Rádió Reggeli-jében december 21., hétfőn Kövesdi Péter,  december 22. kedden Sándor Erzsi beszélget Kordás Lászlóval.

Hallgassa meg a beszélgetéseket! Érdemes.

A december 21. Reggeli-ben Kövesdi Péter beszélget Kordás Lászlóval

Kattints a Sokol rádióra, és jön a hang!

Ez a hétfői beszélgetés

A december 21. Reggeli-ben Kövesdi Péter beszélget Kordás Lászlóval

Kattints a Sokol rádióra, és jön a hang!

Ez a keddi beszélgetés

A szerzőről

Görög Mása

Kommunikációs szakértő, újságíró, a Civil Rádió szerkesztő - műsorvezetője, a civiltavasz.hu felelős szerkesztője, a Civil Rádiózásért Alapítvány kuratóriumának elnöke