Demokrácia

Még átláthatóbb legyen a vörösiszap-per!

Az átlátható igazságszolgáltatás különösen akkor válik fontossá, ha sokakat érintő ügy jut a bíróság elé. Márpedig a vörösiszap-per ilyen. Januárban felmentették a per tizenöt vádlottját. Hogyan lehet a per nyilvánosságát megfelelően biztosítani? Miként lehet úgy közvetíteni, hogy a tárgyalás folyamatát naprakészen követhesse az is, aki nem tudja, s nem is akarja azt végigülni? Dr. Borbély Zoltán jogi szakértővel ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A közvélemény tájékoztatása régóta foglalkoztatja az igazságszolgáltatásban dolgozókat. Az utóbbi években több, országszerte megrendezett konferencia témája volt éppen a nyilvánosság kérdése, melyről tervezet is született. Működő, rendszerszintű megoldás azonban még nincs.

A veszprémi tárgyalás után két sajtótájékoztatót is tartottak, az ügyészséget követően a büntető kollégium vezetője szervezett válasz sajtótájékoztatót, valamint online formában is kiemelt figyelmet fordítottak a tájékoztatásra. A per vádlottjait felmentették a  halált okozó gondatlan közveszély-okozás vétsége, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, valamint hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emelt vádak alól. Azonban, hogy ne csak az utolsó pillanatban értesüljünk az ítéletről, s valóban megértsük, miért döntött így a bíróság, fontos, hogy a tárgyalás átlátható legyen. Nincs azonban erre megfelelő gyakorlat. Pedig a vörösiszap-katasztrófa éppen egy olyan ügy, amiben nagyon nagy társadalmi szerepvállalást mutatott a magyar civil társadalom. A károsultaknak, és megannyi önkéntes segítőnek érdeke lenne, hogy megfelelő tájékoztatást kapjon a miértekről, s ne csak a végleges döntést követően tartsanak egy – két sajtótájékoztatót.

A közvetítés módja ma már csak szándék kérdése, – állítja a szakértő. A technika fejlettsége ugyanis adott, csupán a szándékot kellene hozzá igazítani. A nyilvánosság elve ugyanis nem attól függ, hogy hány ember fér be a terembe, hanem hogy én, mint egyszerű állampolgár, akkor követhessem a per jelenlegi állását, amikor csak szeretném.

Hallgasd meg a Civil Rádió 117 perc műsorát, melyben Tóth Mónika Dr. Borbély Zoltán jogi szakértővel beszélgetett.

A szerzőről

Civil Rádió