Demokrácia

A sztrájk apropóján: a Civil Közoktatási Platform

Sztrájkol az ország, sztrájkolnak  a pedagógusok.  A Civil Közoktatási Platform által indított Tanítanék-mozgalom a sztrájk sikerességét abban látja, ha reformjavaslataikat a Kormány haladéktalanul elfogadja. Nem kötnek kompromisszumot. A Civil Rádió vendége Ercse Kriszta, a Platform koordinátora volt.

Néhány szóban az előzményekről. A 2012-ben megalakult Agora Kerekasztal bár az utóbbi években hamvába hunyt, a Civil Közoktatási Platform hivatalosan is elfogadja az akkor megfogalmazott álláspontokat. Az oktatás terén azóta felhalmozódott problémák azonban egy nagyobb és hatásosabb mozgalmat hívtak életre, így jött létre a független, alternatív közoktatási kerekasztal.

a sokféleség és sokszínűség a platform erőssége

Az egész országot lefedő kezdeményezés a pedagógus szakma képviselőit szólítja meg: olyan érintetteket próbál bevonni, akik kimaradnak az állami közoktatási egyeztetésekből; márpedig a közvetlen érintettek többsége ilyen. 25 pontban foglalták össze követeléseiket, amelyeket az utóbbi időben sokszor, sok helyen olvashattunk. A sztrájk most ennek nyomatékosítása: szeretnék elérni, hogy a Kormány érdemi egyeztetéseket folytasson a szakma valódi érintettjeivel, és nem utolsó sorban fogadja el a Pedagógusok Sztrájkbizottságának négy pontba sűrített követeléseit. Végső soron a magyar közoktatási rendszer reformját szeretnék elérni, hogy a fiatalok megfelelőoktatási körülmények között tanulhassanak.

átfogó, rendszerszintű problémák vannak

A sztrájk kezdeményezői szeretnék elérni, hogy az iskolák működtetése során a fenntartói és az intézményt érintő ügyeket. A döntési jogosultságok és felelősség tisztázatlansága a működés zavarához vezet, amely alapjaiban nehezíti az oktatás folyamatát – áll a közleményben. Mindemellett követelik:

a pedagógusok kötelező óraszáma 22 óra legyen
a pedagógus életpálya-modellből kiszorulók is részesüljenek többletjuttatásban
a minőségi bérpótlék jogáról az iskolaigazgató dönthessen

A Civil Rádió Reggeli című műsorában Németh Tamás Ercse Krisztával, a Tanítanék mozgalom megalakulásáról, működéséről és jövőképéről beszélgetett. Hallgassátok!

A szerzőről

Civil Rádió