Civil Emberi jogok

Végrehajtási utasítás nélkül mit ér az információ-szabadságról szóló törvény?

Komolyan aggódnak a civil szervezetek amiatt, hogy a törvényben megszabott határidőre, október elsejére sem készült el az Információ-szabadságról szóló törvény végrehajtási utasítása, és azt is nehezményezik, hogy a törvény a Hivatalok hatáskörébe rendeli annak eldöntését, hogy milyen áron szolgáltat adatokat az adatgazda.  Dr. Koncsik Anitával, a K-Monitor jogászával Vicsek Ferenc beszélt a Civil Reggeli műsorban.

Dr. Koncsik Anita szerint a parlament előtt zajló vita sem kecsegtettt a teljes győzelem esélyével, abban a tekintetben, hogy a kormányzó többség meghallja a tiltakozó civilek hangját és kiveszi a költségtérítés passzusát a törvényből.  Olyan szabályokat fogadott el a parlament, ami egyértelműen szűkíti a sajtószabadságot, az információkhoz jutás szabadságát, de ezeknek a törvényeknek a végrehajtási utasítása még mindig nem olvasható, noha a hónap elejétől hatályban van a törvény.

Azzal kapcsolatban, hogy miért nem ok az örömre, ha a még nem léptek hatályba azok a rendelkezések, amelyek tovább nehezítenék az adatokhoz való hozzáférést, Koncsik úgy válaszolt, hogy azért, mert a helyzet áttekinthetetlen és az adatgazda nyugodtan mondhatja aránytalanul sok dolga volt a dokumentumok felkutatásával és aztán horribilis összegeket varrhatnak az adatkérő nyakába.

Itt meghallgatható a beszélgetés, ami rejt még néhány fordulatot…

[audioplayer file=”http://civiltavasz.hu/wp-content/uploads/2015/10/Koncsik.mp3″]

A szerzőről

Vicsek Ferenc

kohómérnökként végeztem, gazdasági, tudományos, közéleti újságíró vagyok, a MÚOSZ Gazdasági Szakosztályának az elnöke.