Civil Podcast

Vágó Gábor – Nettó hazugság az, amit a kormányzat állít a földprivatizációról

Az Átlátszó munkatársa tételesen felsorolta, hogy miben mond szögesen ellentéteset a kormány a ahhoz képest, amit a cselekedetei jelentenek.

Azért nagyon fontos a föld-kérdés, mert ez az egyetlen eszköze az államnak arra, hogy érdemben beleszólhasson abba, ami falun történik. Érdemes tudni, hogy a magyar termőföld területnek a nyolc százalékáról beszélünk. És akkor vegyük hozzá, hogy az állami tulajdonban levő földeknek ez a kétharmada és azon b elül is a legértékesebb rész, a szántók, mert a forgalomba hozott földeknek a nyolcvan százaléka szántó.

Ha kiengedi az álam a tulajdonosi jogokat a kezéből, akkor már jöhet bármilyen kormány, nem tud beavatkozni, mert a tulajdon a legerősebb jog. Például nem tudja odaadni a földet az önkormányzatoknak, hiába azzal segíthetne a legtöbbet a térségben.

Ez az egész akció az állam, a magyar nemzetnek és az adófizetőknek ez nem éri meg. Egy haszna van a földértékesítésnek, hogy helyzetbe hozzák a klientúrájukat, hogy megerősítsék a hűbéri rendszert, vagyis a feudalizmust és azt a tulajdoni viszonyokkal be is betonozzák.

Kiszolgáltatottá válik, lényegében örökre mindenki, aki a földből szeretne élni, de most kimarad a földprivatizációból…

Mindez különösen kedvező kamatozású, hosszúlejáratú hitellel valósul meg, miközben a föld ára folyamatosan emelkedik, gyorsabban, mint amekkora a hitelre a kamat.

A továbbiak a hangfelvételen…

 

A szerzőről

Vicsek Ferenc

kohómérnökként végeztem, gazdasági, tudományos, közéleti újságíró vagyok, a MÚOSZ Gazdasági Szakosztályának az elnöke.