Civil

URB.0 – Urbanisztika kezdőknek!

Milyen egy jó város? Miért éri meg romkocsmákat működtetni? És miért éppen a körúton nyitnak sorra az antikváriumok? Mindezekre választ ad a most megjelent „Urbanisztika kezdőknek” című kötet, amely éppen azáltal, hogy hétköznapi nyelven nyújt információkat a várostervezésről, hasznos segítsége lehet minden várostervezésben érdekelt embernek. A Civil Rádió 117 perc műsorában Péterfi Ferenc vendége Ongjerth Richárd a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont ügyvezetője.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mielőtt azonban a kötettel kapcsolatos beszélgetést meghallgatjátok, nézzük, mi is az urbanisztika? Az biztos, hogy különböző szakmák közös tevékenysége, s bár valóban több szakterület közreműködése szükséges hozzá, mégis mindannyian a településfejlesztéshez kötődnek, hiszen az urbanisztika településrészek, térségek közhatalmi szintű fejlesztését jelenti.

A BME Urbanisztika Tanszék szervezésében a most megjelent „URB.0 – Urbanisztikai kezdőknek” című kötetet mutatják be 2016. június 21-én 17.00-kor a Tranzit Art Caféban (Budapest, XI. ker. Kosztolányi Dezső tér, a volt buszpályaudvar).

Köszöntőt mond: Dr. Benkő Melinda tanszékvezető, BME Urbanisztika Tanszék.A könyvet bemutatja: Dr. Orbán Annamária, BME Szociológia és Kommunikáció Tsz Dr. Szabó Julianna és Soóki-Tóth Gábor MRICS a könyv szerzői.

Hogy milyen szerteágazó, komplex területet is fed le az urbanisztika, a kötet fő témái jól tükrözik. A településtervezés, városhálózat átalakulására irányuló javaslatokhoz éppúgy gyakorlati útmutatót nyújt, mint a fenntartható település – és gazdaságfejlesztéshez, de betekintést ad az ezt befolyásoló ingatlanpolitikai helyzetbe is.

Az településfejlesztés stratégiájára irányuló érintő önkormányzati döntések előkésztésében fontos lenne, ha a helyi lakosok, állampolgárok véleménye megjelenne, saját elképzelésüket meg tudnák osztani. Éppen ezért ez a kötet, mely online formában is elolvasható, valódi segítséget nyújt az ebben érdekelt civil szervezetek számára is. Olvassátok, hallgassátok!

A szerzőről

Civil Rádió