Civil

Párbeszéd az iskolák fenntartásának önkormányzati modelljéről

Az iskolarendszer jövője a szemünk előtt dől el. Az utóbbi hónapok eseményei egyvalamit bizonyítottak: a helyzet súlyos, és orvoslására minden érintett szereplő hozzájárulása szükséges. A Civil Rádió 117 perc című műsorában Gémesi György, a Települési Önkormányzatok Szövetségének elnöke az önkormányzati szerepvállalás lehetséges irányairól beszélt, s hangsúlyozta – 22 éves tapasztalatuk jogalapot ad arra, hogy beleszólásuk legyen!

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) bukását követően a helyzet csak súlyosbodott: az állam az iskolarendszer fenntartási és működtetési jogának összevonását tervezi, amely – Gémesi György szerint – tovább mélyítheti a már kialakult konfliktusos helyzetet. Ráadásul ennek következtében az önkormányzatoknak esélyük sem lesz beleszólni saját településük oktatási ügyébe. Márpedig Gémesi a közoktatás problémájának megoldását az önkormányzatok fenntartási, illetve működtetési jogának visszaállításában látja.

A kérdés már csak az: ha mindenki lehet iskolafenntartó, miért veszik ki ezt a jogot az önkormányzatok kezéből? A Települési Önkormányzatok Szövetsége mindezen gyökeresen változtatna. Amennyiben az érintett önkormányzatnak megvan a szakmai apparátusa, felkészültsége, hogy mint fenntartó s működtető felelősséget vállaljon a helyi iskoláért, s természetesen az állam arányos részben hozzájárul, kapja meg a jogot mindehhez! Gémesi György véleménye szerint a tiszta rendszerű, önkormányzati működtetésű iskolák biztosítani tudnák a gyermekek számára a megfelelő tanulási feltételeket.

A Települési Önkormányzatok Szövetsége az önkormányzati szerepvállalás lehetséges irányainak megvitatására nemrégiben összehívta az oktatásügyben érintett kulcsszereplőket. Hogy milyen eredménnyel zárult a találkozó, s miben állapodtak meg a helyettes államtitkárral? A válaszért hallgasd meg a Civil Rádió 117 perc című műsorában elhangzott beszélgetést, amelynek műsorvezetője Tóth Mónika volt!

A szerzőről

Civil Rádió