Civil

Budapest két keréken

Nem mindennapi lehetőséget kapott a Magyar Kerékpárosklub: javaslatot tehet Budapest városfejlesztési stratégiájára. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes felkérésére készült el tanulmányuk, amely befolyásolhatja Budapest kerékpáros fejlesztéseit. Hogyan tovább Budapest? Halász Áron, a Kerékpárosklub munkatársa a Civil Rádió 117 perc műsorában beszélt a fővárossal való együttműködésükről.

Igaz ugyan, hogy húsz év alatt több mint tízszeresére nőtt Budapest kerékpáros-forgalma, a főváros fejlesztései mindezidáig mégsem tudtak igazodni ehhez a társadalmi igényhez. A Magyar Kerékpárosklub szakmai csomagja éppen erre reagálva mutatja be azokat a szükséges lépéseket, amelyek hosszú távon tennék fenntarthatóbbá Budapest közlekedését.

Átlagos, 3-5 kilométeres városi utazásokhoz a kerékpár a legegyszerűbb, leggyorsabb és legolcsóbb közlekedési mód – olvasható a tanulmányukban.

Milyen lépéseket tehetünk az egészségesebb kerékpározási feltételek megteremtéséhez? Lássunk ebből néhányat:

  • elavult kerékpárhálózat felújítása
  • külváros-belváros kapcsolatának megerősítése
  • közbringarendszer további fejlesztése
  • egyirányú utcák megnyitása a kétirányú bicikliforgalom számára

 

„A nem egységes, nem vonzó, következetlen és rosszul karbantartott közlekedési infrastruktúra hátráltatja a szabálykövetést és a kerékpározás rendszerbe illeszkedését”.

Budapest közlekedési rendszere jelenleg nincs felkészülve a kerékpározás tömeges elterjedésére. Éppen ezért hiánypótló tanulmányt készített a kerékpárosok ügyeiért dolgozó érdekvédelmi szervezet, amely teljes terjedelmében elérhető a honlapjukon.

A civil szervezet önkormányzati együttműködése nem egyedülálló: évek óta érkeznek önkormányzati felkérések a Magyar Kerékpárosklub felé. Így készült el Eger városfejlesztési stratégiája, legközelebb pedig az Óbudai Önkormányzat fenntarthatósági tervéhez járulnak hozzá. Reméljük, ez az irány csak erősödik, és minél több felkérést kapnak, így egyszer Amszterdamhoz hasonló kerékpárosbarát várossá válunk.

Hallgasd meg a beszélgetést, amelyben Halász Áron további részleteket osztott meg a Civil Rádió 117 perc műsorának hallgatóival.

A szerzőről

Civil Rádió