Civil

BENT EGY MÁSIK VILÁG! – ami a Vas utcai, SzFE-s tudósításokból kimarad

Miközben a demokrácia legkifinomultabb és legnagyobb együttműködést igénylő módszerével és technikájával fórumoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói 37 nap óta a Vas utcában, a hazai nyilvánosság „csak” a külső, utcai eseményekről, protesztekről értesül.

A Civil Rádióban Heppes Áron, az Egyetem végzős-másodéves, látványtervező szakon tanuló hallgatója beszél az épületen belüli másik világról.  Közel 40 napja, sok-sok jól szervezett, a bázisdemokrácia alapjaira épülő fórumot tartanak; vitáznak, egyeztenek, közösségi döntéseket hoznak a hallgatók odabenn.
Egyre több a 200 fő fölötti részvétel, s megtelve az Ódry Színpad, az újabb csatlakozók – csak egyetemi polgárok – már online kapcsolódnak be ezekbe a párbeszédekbe. Nagyon érdekes a vita kölcsönös tanulásának folyamata. „A találkozók elején tényeket – információkat mondunk el, ezekhez az ellentétes állsápontok kifejtése – már érvekkel teli párbeszédek kapcsolódnak, majd a közösségi döntéshozatal következik” – írja le a folyamatot Heppes Áron, aki az egyik moderátora ezeknek a folyamatoknak. (Egyébként egész kis moderátor csapat dolgozik a zoomon is zajló fórumokon – erős szereposztással).

„Demokráciáról, közös együttműködésről, tapasztalat-megosztásról, emberségről nagyon fontos dolgokat tudunk itt meg”- hangzik el
Péterfi Ferenc interjújában.https://anchor.fm/117-perc/episodes/BENT-EGY-MSIK-VILG—-ami-a-Vas-utcai–SzFE-s-tudstsokbl-kimarad-ekp2ou

A szerzőről

Péterfi Ferenc