Civil

A civilek legjobbjai

Átalakult a NIOK – Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány civileket elismerő díja, amelyet idén, különböző kategóriákban 7 szervezet kaphatott meg. Az elismerés a legsikeresebb civil projekteket támogatja. A Civil Rádió 117 perc műsorában Hajós Vera Gerencsér Balázzsal, az Alapítvány vezetőjével beszélgetett a díj fontosságáról és a kiválasztott szervezetekről.

Május 3-án, díjátadó gála keretében adták át a kiválasztott szervezeteknek a kitüntetést, amelyek kiválasztásakor figyelembe vették:

  • a projektek társadalmi hatását,
  • a hozzájuk társuló kommunikációs kampány minőségét,
  • a szervezetek közti együttműködést,
  • a legígéretesebb, újonnan születő civil szervezetek működését,
  • az adománygyűjtés sikerességét,
  • és az ügy lobbyerejét.

Így 2016-ban olyan szervezetek vehették át a kitüntetést, mint a Bátor Tábor Alapítvány, a Bike Maffia Egyesület, A Város Mindenkié Csoport, Polgár Alapítvány, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány, a BAGázs Közhasznú Egyesület, valamint a Rehab Critical Mass Alapítvány, közönségdíjas pedig a Nem Adom Fel Alapítvány lett.

G486327_354927301212515_1239123076_nerencsér Balázs a díjazottak közül kiemelte az Országos Mentőszolgálat Alapítvány „Tartsd életben!”-kampányát, amely szerethető, emészthető formában nyújt útmutatót, hogyan segítsünk a mentősök megérkezéséig életben tartani a rászorultakat, s ezzel megmenti őket az esetleges szívhaláltól. A „gengszteres-újraélesztős kisfilm” civil kampányok között kiugróan magas nézettséget szerzett, ezzel a legsikeresebb kommunikációs kampány díjat kapta. Ha még nem láttátok, itt megtekinthetitek:

logoA Bátor Tábor Alapítvány ugyan nem 2016-ban készítette az “Élménykülönítmény – Csinálj sportot a jótékonyságból!”adománygyűjtő kampányát, azonban hatása mind a mai napig érezhető. Gerencsér Balázs szerint az első olyan formája a sport és jótékonyság hazai összekapcsolásának, ami valóban sikerrel is járt: egy valódi támogatói kört építettek ki, mely azóta is növekszik, így egy valódi támogatói bázisként szolgál.

A NIOK Alapítvány vezetője szerint nagyon nehéz a civilek összefogását megfelelő módon jutalmazni, így volt ez a menekültválság idején tanúsított civil tevékenység kiválasztásakor is. Végül az összes, formális és informális civil szerveződés különdíjat kapott, s magánemberként vagy szervezetként egyaránt letölthető a díj a honlapjukól.

A díjakat egyébként hazai elismert civil szakemberek, valamint civileket jól ismerő üzletemberek ítélték meg, így köztük volt például: Móra Veronika az Ökotárs Alapítvány igazgatója, Molnár Csaba a MagNet Bank Zrt. közösségfejlesztési igazgatója, F. Tóth András az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója és természetesen maga Gerencsér Balázs is, a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány igazgatója is.

A Civil Díj megalapításával kettős célja volt a szervezőknek. Egyrészt véleményük szerint a civileket díjazni fontos, társadalmi munkájuk elismerése a projektek széleskörű nyilvánosságát szolgálja. Mindezen túl azonban a díjátadó gálával egy olyan eseményen vehetnek részt a pályázó civil szervezetek, amely a civil szervezetek összefogását szolgálja, egy élő találkozóhellyé nőheti ki magát.

Gerencsér Balázs a Civil Rádióban többek között a civil szervezetek évről évre tapasztalható fejlődéséről beszélt. Hallgasd meg az interjút!

A szerzőről

Civil Rádió