Zöld

Természetesen szeretjük a Rómait!

Ki ne szeretné természetesen a Rómait? Sétálni a kavicsos parton, piknikezni az 50 éves nyárfa tövében, hallgatva, ahogy a víz csapdossa a partot… Mindezt nemsokára felváltja az árvízvédelmi gátrendszer építése, vagy mégsem? A Római-part védelmét felvállaló csoport aktivistája, Kemény Ágnes volt a Civil Rádió 117 perc műsorának vendége.

Mi lesz a Római-part sorsa? – tesszük fel a kérdést sokan, sokszor, már egy jó ideje. A hivatalos álláspont szerint mobilgát épül, nem is akármilyen, hiszen ahhoz, hogy kivitelezzék a part jelenlegi teljes növényzetét ki kell irtani.  Az árvízvédelem természetesen a partvédőknek is fontos, állítja Kemény Ágnes, azonban álláspontjuk szerint egy ennél jóval környezettudatosabb megoldást kellene választani, egy olyan mobilgát-rendszert, amely valóban „mobil”, és nem feltétele a part teljes élővilágának a veszélyeztetése.

A „Természetesen szeretjük a rómait!”-csoport minden szombaton demonstrációt szervez a part mentén, melynek központi helye az Evezős Sörkert. Családi programok mellett tájékoztatást is adnak a Római-parttal jövőjével kapcsolatban. Várják mindazokat, akik aláírásgyűjtéssel, plakátolással támogatni szeretnék a part élővilágának a megőrzését.

A Római parti piknik megannyi városlakó közkedvelt kikapcsolódási programja, amely egy az egyben elérhetetlenné válna a mostani tervek szerint. Nem is beszélve arról az 1500 öregfáról, amelyek kivágás előtt állnak. A pontos látványterveket augusztus végére ígérték, addig azonban Kemény Ágnes mindenkit arra buzdít, hogy ha csak teheti, látogasson el szombatonként a Római-partra, és csatlakozzon a part megvédéséhez!

Hallgassátok meg Rubint Dániel interjúját Kemény Ágnes partvédővel!

A szerzőről

Civil Rádió