Szociális

Mintaprogram „csináld magad” alapon

A Habitat for Humanity magyarországi szervezetének Második Esély programjában olyan lakhatásukat vesztett családokat segít, akik akár már 1-2 éve is a családok átmeneti otthonában élnek. A Habitat for Humanity önkormányzatok és önkéntesek segítségével nem lakható állapotú szociális bérlakásokat újít fel számukra, így teszi lehetővé, hogy hosszú távon is fenntartható, biztos otthonhoz jussanak. Az önkormányzattal együttműködésben kiválasztják a programba bevonható lakásokat. A lakásokhoz részletes felújítási terv készül, a felújításokat a Habitat for Humanity építésvezetője irányítja. A felújításban részt vesznek a beköltöző családok és persze önkéntesek is.

habitat_logoA Habitat for Humanity magyarországi szervezetének meggyőződése, hogy a hajléktalanság problémáinak enyhítésére nem elegendőek a tüneti kezelések. A lakásvesztést, a hajléktalanságot megelőző, komplex programokra lenne szükség. Az ENSZ Gyermekvédelmi Bizottsága felszólította a magyar államot biztosítsa, hogy a gyermekeket ne válasszák el a szüleiktől anyagi okok, vagy a lakhatásuk hiánya miatt. Jelenleg nincs Magyarországon olyan jogszabály vagy rendelkezés, amely tiltaná a kisgyermekes családok megfelelő elhelyezés nélküli kilakoltatását. Ezért minden család, amelyet otthona elárverezésének veszélye fenyeget, egyúttal gyermeke elvesztését is kockáztatja. Néhányuknak ugyan időleges megoldást adnak a családok átmeneti otthonai, de sajnos ezekből az intézményekből is nagyon kevesen jutnak megfizethető családi fészekhez, így intézmények közt vándorolnak, és idővel a család széthullik, a szülők utcára, a gyerekek állami gondoskodásba kerülnek.

Ezért a Habitat for Humanity Második Esély programjában olyan lakhatásukat vesztett családokat segít, akik akár már 1-2 éve is a családok átmeneti otthonában élnek. A Habitat önkormányzatok és önkéntesek segítségével nem lakható állapotú szociális bérlakásokat újít fel számukra, így teszi lehetővé, hogy hosszú távon is fenntartható, biztos otthonhoz jussanak.

Hogy történik ez a gyakorlatban?

Az önkormányzattal együttműködésben kiválasztják a programba bevonható lakásokat. A lakásokhoz részletes felújítási terv készül, a felújításokat a Habitat for Humanity építésvezetője irányítja. A felújításban részt vesznek a beköltöző családok és önkéntesek is. A szakipari tudást igénylő munkákhoz vállalkozókat vesznek igénybe. A családok a beköltözés előtt és után élvezik a Habitat-tal együttműködő helyi családok átmeneti otthonai szociális munkásainak támogatását is. 2015-ben a Szociális Rehabilitációs Alapítvánnyal együttműködésben a Procter and Gamble támogatásával és Zugló Önkormányzatának segítségével 2 családot vontak be a programba. Ők Budapest XIV. kerületében költözhettek szociális bérlakásba. A programot szeretnék más kerületekben is folytatni, ehhez folyamatosan támogatókat keresnek.

Mintaprogramuk minden bizonnyal működő megoldást mutat be. Azt szeretnék, ha minél több önkormányzat kapcsolódna be a programba és megfizethető, szociális bérlakások megteremtésével a kormányzat is szerepet vállalna a probléma megoldásában.

A szerzőről

Civil Rádió