Szociális

Még tovább gyűrűzik az idősgondozás problémája

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátást idén januártól egy szigorított pontrendszer szerint határozzák meg, amely egyrészt a családok életében okoz nehézségeket, másrészt újabb terhet jelent a szakembereknek is.  Amellett, hogy egyre rosszabb a családok helyzete, a szakemberek akár 200 ezer forintra is büntethetők lesznek. Dr. Hegyesiné Orsós Éva, az „Életet az éveknek” Országos Szövetségének elnöke a pontrendszer már most észlelhető hatásait elemzi.

Az idősgondozás az egészségügy egyik legproblémásabb területe. Az ellátottak számának rohamos növekedésével együtt járó kapacitáshiány folyamatos problémát okoz. Az azonban, hogy a segítségre szoruló nyugdíjas otthonában élhet életének ezen szakaszában is, nagy jelentőséggel bír számára. Hogy ez csak egyre kevesebbek számára adatik meg, ráadásul a szerencsések is csak frusztrálódnak az új rendszerben, valódi társadalmi problémát szül.  A szakemberek körében észlelhető napi szorongás még inkább nehezíti a helyzetet.

“A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I.7.) SZCSM rendelet házi segítségnyújtásra vonatkozó szabályainak módosításával összefüggésben a gondozási szükséglet ponthatárai változtak: az 1 órás gondozási szükséglet megállapításához előírt 11 pont 20 pontra emelkedett. Ez alapján 20 pontot kell elérni a gondozási szükséglet vizsgálata során ahhoz, hogy a szolgáltatás biztosítható legyen az igénylő számára. A ponthatár felemelése alapján az igénylőnek olyan szükséglettel kell rendelkeznie, amely nagyobb mértékű támogatási igényt jelez, és olyan, például ápolási feladatok elvégzését feltételezi, amihez elengedhetetlen a szakképzett és hivatásos szociális gondozó munkája.”  (2/2015. (I. 14.) EMMI rendelet)

A házi segítségnyújtás pontrendszerbeli szigorítása újabb terheket ró a családokra, hiszen sokak számára fizetőssé válik a szolgáltatás, miközben nehezíti a jogosultságot meghatározó szakemberek munkáját, hiszen folyamatosan ott lóg a fejük fölött a bármikor kiszabható büntetés. Az ezzel fenyegetett szakemberek egyébként hihetetlenül túlterheltek, mivel egyre több az egy szakemberhez tartozó ellátottak száma.

Felmerül a kérdés, mit tehetnek ebben a helyzetben az önkormányzatok? Valójában semmit.  A rászorulók száma meg évről évre több tízezerrel nő.

Az  idősgondozásban kialakult helyzetről Hegyesiné Orsós Évával Sándor Erzsi beszélgetett 2016. február  2-án, a Civil Rádió Reggeli műsorában.

A szerzőről

Civil Rádió