Szociális

Következő állomásunk: Hordaland

Írta: Janka-Rozi
Utunk Bergen felé vezetett, ahol Frode B. Larsen, a Hordaland megyei Inn pa tunet szervezet elnökségi tagja fogadott minket házában, ami egyben a térségben eltöltött három napunk bázisa is volt. A medvetestű Simba is nagy örömmel ugrott a nyakunkba. Nézzük, milyen is az ő szociális farmjuk!

f

 A gazdaságról

Másnap a házigazda körbevezetett minket a gazdaságában, ahol nagy átalakítások zajlanak: régi épületeknek ad új funkciót, új területeket von művelés alá, automatizálja a birkatartáshoz kapcsolódó tevékenységeket. Emellett legelői, erdőterületei és egy kisebb eperföldje is van. A gazdálkodást megelőzően alapvetően business területen dolgozott. Az eddigi eredmények is azt tanúsítják, hogy az itt szerzett tudást a családi birtok felvirágoztatásában is jól kamatoztatja. Jó példa erre az epertermesztés ötlete, mivel rendkívül magas áron tudja értékesíteni a gyümölcsöt, kilogrammonként 100 koronáért (kb.3500 Ft-ért). Említette Frode, hogy problémát jelent Bergen és környékén az itt zajló építési munkálatok során feleslegessé váló nagy mennyiségű kő elhelyezése. A vállalkozók farmereket keresnek meg, hogy a vizes területeken a termőtalaj alá helyezzék el a köveket, ezzel megemelve a termőréteg szintjét. Frode is él a lehetőséggel, mivel mindezt ingyen végzi el a vállalkozó, hozzátette, hogy ezzel mindkét fél jól jár.

Miért lett care farmer?

Frode éveken keresztül egy junior focicsapat edzője volt, ahol sok tapasztalatot szerzett a fiatalok munkához való hozzáállásáról.  4-5 éve hallott a green care módszereiről, majd amikor belevágott a gazdálkodásba egyértelmű volt számára, hogy megváltozott munkaképességű fiatalokkal is együtt dolgozzon. Azt szereti a fiatalokkal való közös munkában, hogy nyomon követheti a fejlődésüket, a napi rutin kialakítását segítheti, megtaníthatja nekik, hogyan használják a mezőgazdasági munkákhoz tartozó eszközöket. Szerinte a farm kiváló terep a problémákkal küzdő fiatalok számára, mert biztosított a nyugodt, csendes környezet, nincs sok ember, állatokkal dolgozhatnak együtt, valamint biztonságban érezhetik magukat. A norvég szociális és jóléti ellátórendszer központi intézményével (NAV – Norwegian Labour and Welfare Administration) áll kapcsolatban, akik speciális igényű fiatalokat küldenek hozzá foglalkozásokra, amiért cserébe Frode pénzt kap az intézménytől. Jelenleg három fiatal jár hozzá rendszeresen.

Arra kérdésre, hogy miért lett care farmer házigazdánk, több érvet is említett. Egyrészt pénzt kap azért, hogy foglalkoztat fiatalokat, másrészt jó érzéssel tölti el, hogy segíthet másokon, harmadrészt az is fontos, hogy kiválóan ellátják a farm körüli egyszerűbb feladatokat (fűnyírás, favágás, festés stb.). A legnagyobb kihívás számára a napi rutin kialakítása, az, hogy minden reggel időben megjelenjenek a segítők. Esténként SMS-ben ír nekik emlékeztetőt, de sokszor ez sem elég; van, akiért autóval megy el, és személyesen viszi a „munkahelyre”. Reméltük, hogy mi is többükkel találkozhatunk, azonban csak egyikük jelent meg a munkanapon. Frode tapasztalata szerint, ha már a farmon vannak a fiúk, minden gördülékenyen megy.

Az első segítő, akivel találkoztunk

z

Az eperföldön végzett munkálatokba mi is bekapcsolódtunk, itt ismertük meg Jürgent, aki két éve dolgozik itt.

A következőket mesélte magáról tökéletes angolsággal, amit angol nyelvű TV-műsorokból szedett magára:

h

„21 éves vagyok. A gimnázium után 5 éven keresztül számítógépen játszottam szinte megállás nélkül, nem akartam továbbtanulni. Frodét gyerekkorom óta ismerem, a fociedzőm volt. Ő szólt nekem, hogy jöjjek hozzá dolgozni. Sokat fejlődtem az elmúlt két évben, sokkal kiegyensúlyozottabbnak érzem magam, jobban tudok koncentrálni, egyszerűen jobban érzem magam. Bármit megcsinálok a farmon. A legjobban azt élvezem, hogy itt vezethetek, mert egyébként nincs jogsim. Mindenkinek tudom ajánlani az ilyen munkát, mert itt megtudod, hogy mire is vagy képes valójában. Frode a legjobb ember, aki mellett dolgozhatok, pontosan elmagyarázza, hogy mit vár el tőlem, bármit meg tudok beszélni vele. Remélem, hogy a jövőben nem csak heti két napot lehetek itt, 3-4 napot is szívesen vállalnék. Nagy álmom, hogy egy gazdálkodó mellett dolgozhassak alkalmazottként.”

hh

Ha ismersz hasonló tevékenységet Magyarországon, kérlek, írd meg nekünk:carefarm.hungary@gmail.com

*Utunkat a Norvég Civil Támogatási Alap programja támogatta.

eaa-norway-grants

A szerzőről

Janka-Rozi

Horváth Janka és Siklósi Rozália "Legyél te is on the spot" tanulmányútja a Norvég Civil Alap és az Agri Kulti támogatásával valósult meg. Az elmúlt években számos hazai vidékfejlesztési kutatásban vettünk részt az alábbi szervezetek munkájába bekapcsolódva: ELTE Humánökológia mesterképzés, Agri Kulti, Magyar Idegenforgalmi és Területfejlesztési Egyesület. Végzettségeink: humánökológus, geográfus, marketinges.