Esélyegyenlőség

Veszélyben a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye!

Valóban kiüresedhet a bejegyzett élettársi kapcsolatok intézménye? Sándor Bea, az LMBT Szövetség ügyvivője az ezzel kapcsolatos aggodalmairól beszélt: a Civil Rádió Reggeli műsorának hallgatóival megosztotta a kormány költségvetésről szóló törvényjavaslat-csomagjába ágyazott, erre vonatkozó tervezet esetleges következményeit.

Igen, már a felütés sem stimmel:

Mit keresnek a költségvetési törvényjavaslat-csomagban az élettársi kapcsolatokra vonatkozó részletek?

Sándor Bea hamar választ ad rá: a költségvetésben elrejtve megúszhatónak vélték a szélesebb körű társadalmi egyeztetést – ugyanis szépen, csendben szeretnék elkerülni a társadalmi vitát. Szerencsére azonban mindez hamar szemet szúrt az érdekvédő szervezeteknek, s ahogy lehet, próbálják megakadályozni a törvényjavaslat életbe lépését.

2009 jelentős fordulópontot jelentett az azonos nemű párok életvitelében, ekkortól ugyanis bejegyzett élettársi viszonyt létesíthetnek, jelentős jogkörökkel: „A szabályozás lényege, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény általános érvénnyel rendeli alkalmazni a házastársakra vonatkozó szabályokat a bejegyzett élettársakra, néhány fontos, a törvényben tételesen rögzített kivételtől eltekintve (gyermekvállalás, névviselés)” – olvasható az LMBT Szövetség közleményében. A módosítás mindezt jelentősen korlátozná, amely a jogszabály kiüresedéséhez vezetne. Mindez Sándor Bea szerint hatalmas visszalépést jelentene számukra, s nem utolsó sorban jogértelmezési káoszhoz vezetne. Jelenleg még beláthatatlan mindennek a következménye, az azonban bizonyos, hogy jelenleg garantált jogkörök vesznének el: végrendelethez kötnék az öröklést, megszűnnének az összeférhetetlenségi szabályok, és a gyermekeltartás ügye is jelentősen bonyolódna.

Éppen ezért összehívták az Emberjogi Kerekasztal LMBT csoportját, egy rendkívüli közgyűlés erejéig, hogy párbeszédet kezdeményezzenek a Kormány képviselőivel.

Hallgasd meg a Civil Rádió Reggeli műsorában készült interjút, amelyben Sándor Bea a jogértelmezési káosz következményeiről beszélt!

A szerzőről

Civil Rádió