Esélyegyenlőség Podcast

Kiberbűnözők a nappalimban

… avagy mire figyeljünk home office-ban (is)

Beszélgetések Balogh Turullal

Észre sem veszed, és máris kiadtad magad. Az utcán neved sem mondod meg egy idegennek, a telefonodon simán benyomkodod a bankkártyád titkos adatait, természetesnek veszd, hogy keresned sem kell, máris kínálja a net, amire vágysz, és felháborodsz, hogy mindent tudnak rólad. Az ,,IT biztonság” fekete dobozát Balogh Turul, kiberbiztonsági szakértő teszi érthetővé számunkra, akivel kiber- és információbiztonságról, a home office-ról és virtuálisan valós életünkről beszélgettek a Civil Rádióban a 117 perc műsorvezetői. 

Elvben mindannyian egyetértünk, de ha végiggondoljuk, hogy a hétköznapi működésünkben mennyire figyelünk a saját adatbiztonságunkra, akkor rájövünk, hogy talán még pontosan meg sem tudjuk fogalmazni, hogy ez pontosan mit jelent. Ráadásul minden, főként a karantén időszakában elkezdődött „szép új világunk” új szokásai abba az irányba visznek minket, hogy mindent intézzünk online.

Utalunk, konferenciákat tartunk, újabb és újabb platformokat használunk, próbálunk ki megannyi új helyre megadva az adatainkat és megannyi új jelszót kreálva magunknak. VAGY SEM?

Mert, ha Te is azok közé tartozol, 

  • akik tudják magukról, hogy képtelenek megjegyezni hatvanféle jelszót, sőt még azt is, hova írták fel azokat;
  • ha azt gondolod, hogy a tűzfalak és „vírusfalók” megvásárlása fölösleges pénzkidobás, mert csak lassítja a gépet, és úgysem tudod, melyiket válaszd;
  • ha simán fizetsz a telefonodról, és megengeded, hogy a rendszer jól megjegyezze a kártyád adataid,

akkor tuti, hogy érdemes végiggondolnod virtuális szokásaidat, mielőtt gondként begyűrűznek offline életedbe.

Ne sajnáld az időt, és hallgasd meg mit gondol minderről Balogh Turul*, kiberbiztonsági szakértő, akivel a Civil Rádió 117 perc délutáni magazinjának műsorvezetői beszélgettek.

 

*Balogh Turul gazdaságinformatikus közgazdászként végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen. Alapvetően IT és információbiztonsági stratégiai tanácsadással foglalkozik vállalkozóként. Iparág-függetlenül vállalatok felsővezetőinek, munkavállalóinak segít abban, hogy eredményesebben, hatékonyabban érjék el üzleti céljaikat stratégiai és operatív szinten is megfelelő adatvédelemmel, információbiztonsággal. Számtalan alkalommal tartott biztonságtudatossági képzést.

Célja, hogy az ,,IT biztonság” fekete dobozát érthetővé tegye az átlag ember számára is.”

A szerzőről

Görög Mása

Kommunikációs szakértő, újságíró, a Civil Rádió szerkesztő - műsorvezetője, a civiltavasz.hu felelős szerkesztője, a Civil Rádiózásért Alapítvány kuratóriumának elnöke