Egyéb

Isten Ültessen Sokáig ! – 10 millió fa

10milliófa, születésnap, civil rádió

A Föld eddig regisztrált legmelegebb júliusában, 2019-ben alakult meg a 10 Millió Fa környzetevédelmi szervezet. Az alapítás szándéka: mindenki számára ültessünk 1 fát Magyarországon – tíz millió ember, 10 millió fa. A civil szerveződés a klímaváltozásra igyekszik gyors, egyszerű válaszokat adni. A 10 millió darab fa két Margitsziget nagyságú területet jelent majd Magyarországon.

A felhívás megfogalmazója Bojár Iván András, aki a közösségi oldalán osztotta meg először elképzelését, amihez napok alatt ezrek, hetek alatt pedig tízezrek csatlakoztak. Egy év alatt 50 ezer fát és cserjét sikerült elültetni már országszerte, több tízezer önkéntessel és 60 ezer taggal. Jane Goodall neves természettudós is csatlakozott és támogatta a mozgalmat, magyarországi útja alkalmával.

Most pedig itt a szervezet első születésnapja, amelynek alkalmából különleges ajándékokat kérnek: Isten Ültessen Sokáig, elindult a Föld mentő, születésnapi adománygyűjtő akció.

A 10 millió Fa közössége Isten ültessen sokáig! című kampányával a hetekben kezdett el fákra gyűjteni,  az egyik legnépszerűbb mikroadománygyűjtő oldalon, az adjukossze.hu-n.   Valamint azonnal felajánlotta segítségét a térség legnagyobb kertészete, az Oázis Kertészet. Vásárláskor minden faültetésre szánt 1000 forint után 500 forint adományt ajánlott fel a 10 Millió Fa számára.

A cél mindkét esetben az, hogy közösségi összefogással, a lehető legtöbb fát ültethessék el országszerte.

A szervezet születésnapi üzenete:” aki ma jót akart tenni, fát ültet. És aki fát akar ültetni támogathatja a faültető mozgalmakat. A 10 millió Fa közösség ültetéseivel edukál is, hiszen az emberek, akihez a célok és eszmék eljutnak, ma már sokkal többet tudnak a fákról, az erdők működéséről, mint egy évvel ezelőtt. A jelenleg futó kampányaiban is cselekvésre szólítunk fel. Fontos üzenetet ez a klímaválság idején: ahogy eddig éltünk, az nem folytatható tovább! Az elmúlt hónapokban keserves tanulságokkal megéltük, hogyan kényszírette padlóra egyetlen vírus a világot. Vajon mi fog történni a klímaváltozás visszafordíthatatlanná válása után? Az újrakezdés jó alkalom arra, hogy ezekről a kérdésekről is gondolkozzunk. A klímaváltozással kapcsolatos legfrissebb tudományos eredmények is igazolják, hogy a föld globálils felmelegedése összefüggésbe hozható a járványok terjedésével, új, eddig ismeretlen vírusfajok kialakulásával. Az ENSZ kezdeményezésére megalakult Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) által 2018-ban kiadott speciális jelentése szerint 2047-ig még sikerülhet a világot karbonsemlegessé tenni, vagyis a kibocsátást alacsony szintre süllyeszteni, ami például faültetésekkel ellensúlyozható.

Isten Ültessen Sokáig – csatlakozni, támogatni, az adjukossze.hu oldalon lehet.

.

A szerzőről

Fázold Helga