Egyéb Kultúra oktatás

A menekültválságról másként, diákoknak

A Civil Rádió Reggeli (2016) november 22-i adásában Husserl József beszélgetett a menekültválságról másként Mohay Borbála történelem tanárral, aki Kuslits Béla szociológusal ingyenes e-learning anyagot készített gimnazisták számára a Szíriából kiindult menekültválságról, mely a felnőtt korosztálynak is bőven tartalmaz újdonságokat.

 

Hiánypótló tananyagot állított össze Mohay Borbála pedagógus és Kuslits Béla szociológus a Jezsuita Menekültszolgálat megbízásából. A pedagógiai innovációktól és diplomáciaelméleti modellektől sem mentes interaktív e-learning anyag ugyanis egészen közel viszi az embert a közel-keleti kavalkád és a menekültválság megértéséhez. Vegyük végig röviden, miről is szól az anyag!

Az elején egy videóban elénk vetítik a menekültválság képeit, miközben a narrátor (Süveges Gergő) arról beszél, hogy érthető egyesek félelme a Keleti Pályaudvar-ra érkezett menekültekkel szemben, ám vannak, akik segítő szándékkal közelednek feléjük. Azután éles váltás: feladatsorokat kapunk a Közel-Kelet társadalmi, gazdasági és politikai berendezkedéséről. Ezek nagyrészt könnyen megoldható rutinfeladatok, de azért találkozhatunk fogósabb kérdésekkel is, például ami a közel-keleti országok korfájára vonatkozik. Látszik a feladatokon, hogy ezek nagyrészt a középiskolás tananyagra épülnek, de hát soha nem árt egy kis gondolatfrissítés. Ha túljutottunk a feladatokon, mélyebb vizekre evezünk. Olyan politikaelméleti összefüggésekkel ismerkedhetünk meg, hogy mi alapján alakul ki egy országban vallási vagy katonai diktatúra, vagy éppen mit jelent a bukott állam fogalma. Ahogy haladunk előre, egyre világosabb kép bontakozik ki, miért így alakult a gyarmatosítás óta a Közel-Kelet sorsa. Lépésről lépésre megismerkedhetünk azzal, hogy a nagyhatalmak hogyan támogatták a régió diktátorait, és hogyan eszkalálódott a helyzet az Iszlám Állam Szíriában és Irakban való megjelenéséig. Amit az elmúlt években a hírekből hallottunk, a tananyag igyekszik rendszerezetten bemutatni. Nemcsak tényeket sorakoztat fel, hanem olyan kérdéseket is feltesz, amelyeket magunktól nem fogalmaznánk meg. Így segít önálló álláspontot kialakítani.

A szerzőről

Civil Rádió