A hét embere

A 117 perc szerkesztőinek ötlete nyomán már több éve van jelen a délutáni magazinműsorunkban a Hét Embere rovatunk. Egy-egy, a szerkesztők által különböző szempontokból – szakmai, közéleti vagy civil tevékenysége révén -példaértékűnek számító, meghívott interjúalanyt a hét minden munkanapján megszólaltatjuk. A műsorvezetők minden alkalommal más-más oldaláról próbálják bemutatni a szereplőt, hogy megfelelően kidomborodjon az emberi oldal, a belső motivációk és gondolatok, világnézet és személyes történet. Rengeteg izgalmas és tanulságos történet bontakozott ki a sorozat nyomán, most megpróbáljuk ezeket a virtuális világba is átmenteni, hogy az érdeklődők hozzáférését megkönnyítsük.

A március 22-vel kezdődő héten 117 perc című magazinunk a Hét Embere rovatában Szokolay Örs, urbanista, smart city szakértő volt a vendégünk. Az interjúkban beszél gazdag szakmai múltjáról, várostervezésről, arról, hogy mi is az a „smart city” – mitől lehet zöld egy város, mitől jó egy város közlekedése és előkerül a hosszútávfutás is…

Dr. Jarosievitz Beáta egyetemi tanulmányait Kolozsváron végezte, és 1990-ben a Babes-Bólyai Tudományegyetem Fizika Karán fizikus és középiskolai fizikatanári oklevelet szerzett. 1996-ban BME Természet és Társadalomtudományi Karán védte meg egyetemi doktori értekezését nukleáris technika szaktudományból. A neveléstudományok szakterületén 2006-ban PhD fokozatot szerzett, disszertációjának témája: „Az informatika, multimédia lehetőségei az oktatásban”.

2010-től Gábor Dénes Főiskola főiskolai tanára, ahol fizikát, és informatikát is oktat, több tárgy tárgyfelelőse, valamint a Tudományos Diákkori Tanács elnöke.

Rendkívül sokat tett a fizika népszerűsítéséért a diákok körében. Az előző 10 évben több EUN (European Schoolnet) által meghirdetett, nemzetközi oktatási projektben vett részt, mint hazai koordinátor, szervező.

A tehetséges diákok motiválása, és sikeres versenyeztetése mellett igen nagy figyelmet fordít a fizikatanárok munkájának a segítésére. Az elmúlt 10 évben igen sikeresen szervezte meg Dr. Sükösd Csabával a fizikatanárok CERN-i tanár továbbképzését.

8 éve az “Öveges Tanár Úr nyomában” ismeretterjesztő előadásoknak a házigazdája, szervezője a Kutatók éjszakáján, valamint rendszeresen tart előadásokat, nemzetközi konferenciákon is.

117 perc című műsorunk A Hét Embere című rovatának vendége a 2021. március 15-i héten Dr. Jarosievitz Beáta, fősikolai tanár, mesterpedagógus, közoktatási szakértő volt.

2021. február 22-i héten 117 perc című magazinműsorunk állandó rovatában a Hét embere Dr. Császtvay Tünde, irodalomtörténész volt. Tünde az ELKH Bölcsészettudományi Központ Irodalomtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, osztályvezető, valamint a Kodolányi János Egyetem docense, címzetes egyetemi tanár. 2012-2017 között a Magyar Nemzeti Múzeum általános főigazgatóhelyettese volt. Legfőbb kutatási témái: a 19. század második felének eszme-, irodalom- és művelődéstörténete; az irodalom szociológiájának, valamint az irodalom gazdaság-, mentalitás- és társadalomtörténetének kérdései a 19. század második felében, a 20. század első harmadában; a modern tömegkultúra kialakulása és kérdései; nemzeti jelképek, hungarológiai kutatások.

A 2021 február elsejével kezdődő héten A Hét Embere című rovatunk vendége Frideczky Katalin volt. Katalin zongorista, író. 1950-ben született Budapesten, azóta is itt el. A Zeneakadémia elvégzése után két évet töltött Leningrádban. Férje Togobickij Viktor, orosz származású zeneszerző volt. Egy leányunk van, Togobickij Vera. 2012-es nyugdíjazásáig volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Gyakorlóiskolájának tanára. Mint koncertező kamaraművész, 20 évig lépett föl Büki Mátyás hegedűművész partnereként. 2009 óta publikál irodalmi lapokban (Palócföld, Ezredvég, Csillagszálló, Spanyolnátha, Élet és Irodalom, Irodalmi Jelen, Népszava, Szövétnek, Parlando…) és antológiákban. Novellistaként tartják számon, de írt regényt, mesekönyvet, kisregényt és filmforgatókönyvet is, sőt a líra területére is kirándult már – haikuk és tankák formájában.

Egy sokoldalú ember portréja – Dr. Nagy Károly Zsolt Sárospatakon él és dolgozik, a Sárospataki Református Teológiai Akadémián főiskolai docens. Lelkész családból származik, társadalomkutatói végzettségekkel és kutatási előélettel – tanár és fotóművész is egyben. Hogy milyen a sárospataki hely szelleme, a vidéki életforma, fotózás és a kutatói, oktatói munka – ezekről kérdeztük a 2021. január 22-vel kezdődő héten a Hét embere rovatunk vendégét Dr. Nagy Károly Zsoltot.

Ő ihlette a Velem mindig történik valami című Janikovszky Éva könyvet, és édesanyja tiszteletére privatizálta a Móra Könyvkiadót 1995-ben. Életcéljának tűzte ki, hogy visszaszerezze a klasszikus mesekönyvek kiadási jogait, így sok év után újra a Móra neve olvasható például a Pöttyös Panni köteteken és az Öreg néne őzikéjén. A 2020. november 23-al kezdődő héten a Hét embere rovatunk vendége Janikovszky János volt.

A 2020. november 16-al kezdődő héten a Hét embere rovatunk vendége Monostori Éva, közösségfejlesztő volt. Életpályáját népművelőként kezdte, ott, a szülővárosában. Sok stáción keresztül vált közösségfejlesztővé. Igazi nagycsalád az övé, ami jelenti több generáció együttélését, egymásrautaltságát, s azt is hogy számos gyermeke van. Egyik „fő művük” Komáromban a Mag-Ház. Ezt az Élettér Egyesület, a saját civil szervezetük építette saját erőből, s elkészülte után tucatnyi helyi egyesületet fogadtak be, így lett sokak számára ez a hely a szó szoros értelmében „tető az együttlét fölé”, szóval az otthonuk.

A 2020. november 9-vel kezdődő héten a Hét embere című rovatunk vendége Molnár Áron NoÁr színművész volt, aki NOÁR néven indított mozgalmat. Szenvedélyes, szókimondó, számos hazai üggyel szolidáris. NoÁr így vall magáról: „Néztem a híreket, láttam az eseményeket és egyszer csak betelt a pohár. Bántotta az igazságérzetemet a kialakult helyzet és egyértelműen éreztem, ez így nem mehet tovább, tennem kell valamit.

A 2020. november 2-vel kezdődő hetének a Hét embere című rovatunk vendége Dr. Katona Csaba, történész.

A 2020. október 26-val kezdődő héten a Hét embere című rovatunk vendége Dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke volt. 1982-es lelkésszé avatása után 1986-ig a Siófok – Kötcse – Balatonszárszó társgyülekezetben volt segédlelkész, majd 1986-tól Budapesten, a kőbányai evangélikus gyülekezet lelkészeként szolgált. 1990 óta óraadóként, 1999 szeptemberétől 2006-ig főállásban tanított az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. 2005-ben a köztársasági elnök egyetemi tanárnak nevezte ki. A 37 éves kényszerszünet után újra induló fasori Evangélikus Gimnáziumnak négy éven keresztül volt hitoktatója. 1998-ban teológiai doktorátust szerzett az erlangeni egyetemen. 2017. november 24-én megválasztották a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökének. A Lutheránus (Evangélikus) Világszövetségnek alelnöke, a Keresztény-Zsidó Társaságnak ügyvezető elnöke.

 

A 2020. október 19-vel kezdődő héten a Hét embere című rovatunk vendége Kelle Botond volt. Botond ötszörös magyar bajnok bűvész, aki több mint 15 szakmai díjat nyert műsoraival, többek között a Nemzetközi Rodolfo Bűvészverseny első díját. Hajnóczy Soma bűvész világbajnok szakmai konzulense, immár 15 éve. Számtalan trükköt magyarázott már a nagyközönségnek: többek között az itthon legnagyobb példányszámban elkelt bűvésztrükk oktató DVD sorozatban és az általa alapított bűvész szakmai folyóirat – az Aktuális Mágia – hasábjain. 8 éven át volt a Figaro Bűvészbolt munkatársa és a Botond megmondja című bűvésztrükk ajánló videosorozat főszereplője.

 

A 2020. október 12-vel kezdődő héten a Hét embere című rovatunk vendége Rakonczay Gábor volt. Gábor többször szelte át az óceánt, eljutott Grönlandig, első magyarként elérte a Déli-sarkot, és nekiindult egy suppal az óceánnak, ahonnan vissza kellett fordulnia, de persze majd újraindul. Eddig 3 könyve jelent meg, előadásokat tart, fut.

Október 5-vel kezdődő héten a Hét embere rovatunk vendége Dr. Redő Katalin, nyugdíjazott bírónő volt. Katalin 1964-ben végzett a jogi karon, majd bírósági fogalmazóként kezdett dolgozni.1971-ben nevezték ki bírónak. 1976 és 1982 között Dubnában élt, Moszkvától 200 kilométerre, ahol a férje, az Atomfizikai Intézet igazgatója volt. Katalin ekkor környezetvédelemmel foglalkozó szövegeket fordított. Szülei gobelin-művészek. Szülei gobelin-művészek. Édesapja a Szépművészeti igazgatója is volt egy rövid ideig.

A 2020 szeptember 28-val kezdődő héten a Hét embere című rovatunk vendége Somhegyi Judit volt. Judit néhány évet Angliában töltött, kerekesszékeseket, súlyosan mozgáskorlátozottakat ápolt – többek között élményeiről, tapasztalatairól is beszélgettünk. Judit blogot is vezet, amely ezen a címen érhető el: https://doyoulike.blog.hu/2018/04/29/aj_lajk_maj_lajf

2020.10.04. A hét Embere: Horváth Péter Zsolt – a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet igazgató-helyettese, cselekvő ember. Civil aktivitásról, részvételről, a Vöröskereszt programjairól, ifjúsági munkáról és sok minden másról is szó esik interjúinkban, amelyek meghallgathatóak itt:

2020.09.27. A hét Embere: Dr. Acsády László neurobiológus, az MTA levelező tagja. Jelenleg az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében (MTA KOKI) dolgozik. Rendszeresen tart népszerűsítő tudományos előadásokat. 2010-ben munkásságáért elnyerte a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjat.

2014-ben már volt vendégünk, azóta rengeteg minden történt vele, többek között ez is meghallgatható itt:

2020.09.20. A hét Embere: Aradi Tibor, humorista, kabarészerző, rádiós műsorvezető. Eredeti szakmáját tekintve felszolgáló. Felszolgálóként többek között a Margitszigeti Thermal Szállóban és a Ramada Caravelle Hotel Frankfurtban dolgozott. A vele készült beszélgetések meghallgathatóak itt:

2020.09.13. A hét Embere: Temesi Ferenc, Kossuth-díjas és József Attila-díjas magyar író, műfordító, drámaíró, forgatókönyvíró. Legsikeresebb műve az 1986–1987-ben megjelent kétkötetes Por című regénye. E művével létrehozta a „szótárregény” műfaját Magyarországon.

A héten készült összes beszélgetés meghallgatható itt:

2020.09.07. A hét Embere: Nyika Sándor, horgász, korábbi országos pontyfogó bajnok. Legnagyobb halai : ponty 20,20 Kg Palotás (bojlival), ponty 14,94 kg Maconka (feederrel, élő csalira), harcsa 21,50 kg Tiszakeszi, amur 15,80 kg Hotedra, márna 4,27 kg Dráva, sügér 0.58 kg Csővári-tározó.

Az egy héten át tartó interjúsorozat nem pusztán a magyar horgászat világába kalauzol el minket. S mindez meghallgatható itt:

2020.08.30. A hét Embere: Szlankó Viola, pszichológus, az UNICEF Magyarország gyermekjogi tanácsadója. A beszélgetésekben szó esik a gyermekvédelmi szakellátásról, a nevelőszülői hálózatokról, a gyermekjogokról általánosságban, de különösen a gyermekvédelemben, illetve az internetes zaklatás, azaz a „cyberbulling” jelenségről is. Az összes beszélgetés meghallgatható itt: